Scădere dramatică a numărului de medicamente autorizate

shadow
Marţi, 06.09.2016 06:39   2412
În anul 2015, numărul de medicamente înregistrate în Nomenclatorul de Stat s-a diminuiat cu 513 denumiri, iar de la începutul acestui an cu încă 1.240, arată date difuzate de Guvern.

Un comunicat de presă al Guvernului scoate la iveală o scădere abruptă a numărului de medicamente autorizate. Astfel în luna august, în Nomenclatorul de stat erau înregistrate 4.400 de medicamente și aceasta grație autorizării în această lună a 300 de produse farmaceutice noi,

Numărul medicamentelor autorizate a scăzut cu circa 30%

În același timp datele Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) arată că de la începutul acestui an numărul medicamentelor autorizate a scăzut cu circa 22%, iar față de nivelul de la finele anului 2014, scăderea este cu aproape 29%.

Astfel dacă la 1 ianuarie 2015, în  Nomenclatorul de stat erau înregistrate 6.193 denumiri de medicamente, apoi la 1 ianuarie 2016 - 5.680 denumiri de medicamente, cu 513 produse mai puține. Ca urmare de pe piață au dispărut numeroase produse farmaceutice, multe din care esențiale, eficiente și de înaltă calitate.

Potrivit Agenției Medicamentului procesul de autorizare a medicamentelor (autorizare primară, autorizare repetată) poartă un caracter ciclic, iar numărul medicamentelor autorizate primar sau repetat variază de la un an la altul. 

Totuși o lună în urmă administrația Agenției susținea că a identificat cauzele principale ce au dus la dispăriția din farmaciile din Moldova a zeci și sute de medicamente esențiale, eficiente și de înaltă calitate.

Advertisement

Primul motiv este expirarea Certificatului de înregistrare a medicamentului, după care urmează expirarea termenului de valabilitate a prețului de producător, iar ultima cauză este lipsa de inițiativă din partea depozitelor farmaceutice de a importa aceste medicamente.

Premierul nemulțumit

În același timp premierul Pavel Filip continuă să se arate nemulțumit de situația de pe piața farmaceutică. Astfel el a cerut ca până la sfârșitul lunii septembrie să fie aprobată și publicată o nouă listă a medicamentelor compensate și să fie implementat mai activ Planul de acțiuni pentru soluționarea problemelor în domeniul farmaceutic.

Într-un comunicat de presă remis de executiv se menționează că unul din cele mai importante scopuri a Planului a fost majorarea cu 50% a listei medicamentelor compensate de stat. 

Premierul a atenționat că obiectivul principal al echipei guvernamentale în acest domeniu este să fie asigurată ordine pe piața medicamentelor și cetățenii să beneficieze de acces mai liber la medicamente calitative și la prețuri rezonabile. 

Totodată pentru a soluționa unele probleme legate de formarea și înregistrarea prețurilor la medicamente, premierul a solicitat să fie delimitate clar atribuțiile Ministerului Sănătății și ale Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pentru a nu exista blocaje. În acest sens urmează a fi aprobat un proiect de lege.

De notat că în primele șapte luni ale acestui an prețul medicamentelor s-a majorat cu doar 0,6%, în luna iulie înregistrându-se o rata zero a inflației.

Micii farmaciști avertizează! Autoritățile fac jocul companiilor mari

Cel mai mare producător de generice se retrage de pe piața moldovenească



Oportunitati