Ancheta pe piața pâinii: brutarii au majorat corect și independent prețul pâinii

shadow
Joi, 18.08.2016 06:32   3022
Consiliul Concurenței nu a depistat semnele unei înțelegeri de tip cartel la majorarea de acum un an a prețului la pâine

Consiliul Concurenței anunță că a finalizat investigația cu privire la presupusele acțiuni de majorare în comun și concomitent a prețurilor la pâine, inițiată în august 2015 "ca urmare a distribuirii în mass-media a unui comunicat despre majorarea prețului la pâine începând cu 15 august 2015 de către membrii Asociației Brutarilor din Republica Moldova (ABRM) și Uniunii de persoane juridice "Asociația Națională a Industriilor de Panificație și Morărit" (UPJANIPM)".

Nu a existat o înțelegere de tip cartel

Potrivit autorității în procesul investigației s-a constatat că "în cadrul ABRM și UPJANIPM nu au avut loc discuții privind majorarea prețului la pâine cu 15% începând cu data de 15 august 2015 și organele de conducere ale asociațiilor nu au luat decizii în acest sens".

De asemenea, s-a constatat că întreprinderile de panificație s-au comportat independent pe piață, ținând cont de conjunctura economică creată.

În același timp, comunicatul de presă distribuit, s-a dovedit a fi o inițiativă proprie a cetățeanului Igor Cojuhari, președintele Asociației Brutarilor din Republica Moldova și nu reflectă situația de facto, se arată în decizia Consiliului Concurenței.

Advertisement

În consecință, Plenul Consiliului Concurenței a decis încetarea investigației pe piața pâinii.

A fost găsit vinovatul

Din decizie rezultă că vinovat de cele întâmplate este considerat Igor Cojuhari, președintele Asociației Brutarilor din Republica Moldova.

Acesta ar putea fi acuzat de calomnie la adresa brutarilor, pentru difuzarea comunicatului de presă din 13 august 2015 despre majorarea prețului în medie cu 15% de către membrii ABRM și UPJANIPM "ce nu aveau ideea de a recurge la careva majorări de preț, ce nu erau în cunoștință de cauză cu o astfel de informație și care de facto nu au majorat prețul".

Acțiunile lui Igor Cojuhari cad sub incidența prevederilor art. 70 din Codul Contravențional, susține Consiliul Concurenței și el riscă "arest contravențional de pînă la 15 zile, cu amendă de la 120 la 250 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere cu privarea de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an".

Aminitim că un an în urmă Viorica Cărare, președintele Consiliului Concurenței susținea că ar exista semne că majorarea cu 15% a prețului pâinii, ar fi o înțelegere de cartel.

"Cu atât mai mult, avem și întreprinderi care au participat la înțelegeri, dar care nu sunt membri acestor două asociații. Acei care au majorat nu au argumente suficiente pentru majorarea acestor prețuri", a spus atunci Viorica Cărare.

Reprezentanții Asociației Naționale a Industriei de Panificație și Morărit au negat aceste supoziții.

„Decizia este legală și corectă. Orice business nu poate fi reglementat din afară, trebuie să fie o concurență liberă. Fiecare producător are dreptul de a-și pune prețul la produsul dat cum dorește și numai cererea și oferta pieței trebuie să regleze prețul care se formează. Nu poți să vinzi un produs cu 3,50 lei, când el costă 4.00 lei”, susținea președintele Asociației Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit, Veaceslav Guțuleac.

Miracolul de la Franzeluța. Pâine socială din credite și doar pentru locuitorii Capitalei



Oportunitati