Încă un milionar arestat în dosarul fraudei bancare? Are afaceri cu Primăria Chișinău

shadow
Luni, 08.08.2016 07:01   20761
Afaceristul Corneliu Ţurcanu, devenit celebru în 2007 când a încasat de la Republica Moldova 2,5 milioane de euro, despăgubiri în cazul Oferta-Plus contra Moldovei, este suspectat de escrocherie în proporții deosebit de mari

La începutul săptămânii trecute, într-un dosar pentru escrocherie a fost reținut pentru 72 de ore, afaceristul Corneliu Ţurcanu, devenit celebru în 2007, când a încasat de la Republica Moldova 2,5 milioane de euro, despăgubiri în cazul Oferta-Plus contra Moldovei.

Acesta, este suspectat de escrocherie în proporții deosebit de mari. Procurorii ce instrumentează cazul au refuzat să ofere detalii invocând secretul anchetei. Informația a fost însă confirmată de Maria Vieru, șefa serviciului de presă a Procuraturii Generale.

Ulterior instanța de judecată a adoptat drept măsură preventivă reținerea lui Ţurcanu pentru 25 de zile.

În ultimii ani firmele controlate de Corneliu Ţurcanu și soția sa Liliana au figurat în mai multe scandaluri, inclusiv cel legat de dispariția miliardului din sistemul bancar.

Schema "titirezul" 

Astfel Vinăria Zîmbreni, controlată de Corneliu Ţurcanu a luat pe 25 noiembrie 2014, un împrumut 25 de milioane de lei de la Banca Socială, dar a depus gaj, averea deja gajată pentru alte credite de la Banca Socială. Era exact în ziua când mai multe firme fantome au primit credite de miliarde de lei de la Banca Socială, ce a dus la prăbușirea a trei bănci,

Corneliu Ţurcanu împreună cu soția sa au efectuat și ei o serie de operațiuni dubioase pe conturile de la această bancă, deținute de ei și firmele afiliate, ca în final să dispară cele 25 de milioane de lei.

Advertisement

Metoda utilizată este una consacrată: titirezul. Lichidatorul băncii susține că e vorba de o schemă de fraudare.

Pe acest caz la fel se efectuează o anchetă și în el figurează Corneliu și Liliana Ţurcanu și firmele Nox DDV și Financial Investment Grup. La ultima singur fondator este Liliana Ţurcanu

Potrivit Procuraturii Anicorupție urmărirea penală a fost pornită pentru abuz de serviciu și spălăre de bani în proporții deosebit de mari, pentru care pedeapsa este închisoare de la 5 la 10 ani.

Primăria Chișinău a „îngropat” 16 milioane de lei în drumul spre Humulești

Un alt caz este legat de activitatea celor doi este construcția unei porțiuni de drum de acces în satul Humulești, municipiul Chișinău. Aici CNA a inițiat o urmărire penală pe factorii de decizie ai Direcției Generale Transport Public din cadrul Primăriei Chișinău, pentru că ar fi admis mai multe încălcări la desemnarea câștigătorului licitației desfășurate doi ani în urmă.

Lucrările trebuiau să fie finalizate încă anul trecut. Drumul care a costat deja 20 de milioane lei, nu este gata, iar compania câștigătoare Utiltrans Construct cere suplimentar bani pentru a finaliza lucrările.

Aici anchetatorii au depistat existența unor interese ascunse. Astfel imediat după semnarea contractului de construcție a drumului, al doilea fondator al Utiltrans Construct, firma Financial Investment Group, ia vândut Eugeniei Stoicev, mama lui Igor Gamrețki, șeful Direcției Generale Transport Public din cadrul Primăriei Chișinău cinci construcții cu suprafața totală de circa 900 metri pătrați pe strada Uzinelor 2.

Valoarea tranzacției nu este cunoscută, dar ar fi fost de zeci de ori mai mică decât valoarea imobilelor. La începutul anului patru imobile se aflau sub sechestru, impus de Judecătoria Ciocana.

Unde-i miliardul? 25 de milioane lei de la Banca Socială „spălați” în vin



Oportunitati