Păzea! Averile concubinilor – la control

shadow
Marţi, 02.08.2016 16:01   4777
Comisia Națională de Integritate (CNI) se transformă în Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și obține împuterniciri mai vaste decât are în prezent.

De la 1 august au intrat în vigoare mai multe legi și modificări în legislație, parte a așa-zisului pachet de integritate votat de către Parlament pe 17 iunie și promulgat de către președintele țării.

CNI se transformă în ANI

Aceste acte legislative schimbă modalitatea declarării averilor și intereselor personale, dar și structura Comisiei Națională de Integritate (CNI), care se transformă în Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Noua instituție ANI va avea angajați noi – inspectorii de integritate.

Cei 30 de inspectori de integritate vor putea solicita informații și explicații de la persoanele supuse controlului și de la alte persoane care ar putea deține informații privind proveniența bunurilor persoanelor supuse controlului. Totodată aceștia vor cere de la alte persoane fizice și juridice informații necesare pentru realizarea atribuțiilor de control al averilor și intereselor personale, al respectării regimului juridic, al conflictului de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor.

ANI va efectua controlul averii și intereselor personale din oficiu ori la sesizarea persoanelor fizice sau juridice. O inovație în actul legislativ a fost inclusă pentru petiționarii tendențioși. Astfel, dacă sesizarea a fost făcută de persoanele fizice sau juridice cu rea-credință, atunci petiționarul riscă să fia atras la răspundere.

Advertisement

S-a extins lista persoanelor afiliate

Legea privind declararea averii și intereselor personale (parte a pachetului de integritate) vine cu inovații. Astfel dacă până în prezent subiecții își declarau averile și interesele personale în formulare separate, de acum va fi completat doar un singur formular. Motivul autorilor este că multe compartimente din formularele anterioare se repetau.

Din acest an, subiecții vor declara bunurile și veniturile concubinei sau concubinului și asta deoarece până acum mulți dintre funcționari și demnitari își înregistrau averea pe soț sau soție după un divorț fictiv, pentru a ocoli legea.

De asemenea a fost extinsă linia persoanelor apropiate atunci când aceștia își vor declara interesele personale. Astfel subiecții declarării vor fi obligați să indice și interesele atât ale sale cât și ale următoarelor persoane apropiate: soțul/soția, concubinul/concubina, persoana înrudită prin sânge sau adopție până la gradul IV (părinți, frați, surori, bunici, nepoți, unchi, mătuși) și persoana înrudită prin afinitate până la gradul II (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră).

Aaceste modificări au fost făcute în baza practicilor anterioare, când subiecții declarării fiind conducătorii unor instituții publice își angajau rudele sau contractau servicii și bunuri de la rude apropiate.

De exemplu foarte mulți judecători declarau că nu au avere și că locuiesc la soacră/socru sau la concubină/concubin. Un exemplu în acest sens este al fostului primar din orașul Leova, care și-a angajat nepotul (fiul surorei) în funcția de viceprimar. Atunci CNI declara că nu era vorba de conflict de interese deoarece legea de atunci nu reglementa calitatea de nepot. În noua lege însă nepotul din partea neneilor, dar și a unchilor. 

Citiți și: Funcționarii ANSA, muncesc “din greu” și la stat și la privat

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

  



Oportunitati