CNA a reținut un grup de manageri ai companiei Asito

shadow
Vineri, 01.07.2016 05:58   6598
Directorul financiar, contabilul-șef și trei juriști ai companiei de asigurări Asito, au fost reținuți de CNA. Sunt bănuiți de spălarea a 9,5 milioane de lei

În seara zilei de 30 iunie, cinci angajați ai companiei de asigurări Asito au fost reținuți de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Printre cei reținuți sunt Ruslan Doboș, director financiar al companiei, Elena Pepelea, contabil-șef, juristul Sergiu Ciorba, precum și alți doi juriști stagiari.

Ei sunt bănuiți de tentativă de infracțiune, delapidare de avere străină și spălare de bani în proporții deosebit de mari. 

Potrivit portalului Newsmaker.md, care citează surse din cadrul organelor de anchetă, toți cei cinci angajați au fost reținuți în cadrul unor percheziții care au avut loc la oficiul central al companiei de pe strada Bănulescu-Bodoni a capitalei, dar și într-un oficiu nou din strada Alexandru cel Bun. Directorul general al Asito, cetățeanul ucrainean Andrei Lupîri, se află în concediu.

„Ei sunt suspectați de scoaterea a circa 9,5 milioane lei de la Asito.

Advertisement

În cadrul dosarului figurează compania Agromontaj, care ar fi avut datorii față de Casa modei, imobil ce a aparținut până nu demult firmei Asito. Garant pentru această datorie a fost Asito. Contractul se referă la procurarea tehnicii de birou, dar se pare că datoria este una fictivă”, scrie Newsmaker.

300 milioane de lei blocați pe conturile Asito

De notat că în anul 2015, în urma înstrăinării mai multor imobile, inclusiv și a sediului central, pe conturile Asito de la Moldindconbank și Moldova-Agroindbank au fost acumulate lichidități în valoare de circa 300 milioane lei.

"În scopul evitării eventualelor scenarii nedorite, autoritatea de supraveghere a blochat toate conturile de depozit ale companiei", declara anul trecut, Iurie Filip, Vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

În luna martie a acestui an Asito a acuzat CNPF de atac raider. Atunci reprezentanții Asito susțineau că scopul final al CNPF este falimentarea companiei și acapararea rezervelor de asigurări ale acesteia în sumă de 300 milioane de lei sau 16 milioane de dolari.

Datele de pe pagina web relevă că acționarul majoritar al Asito este compania Windon & Flanders Limited din Marea Britanie, care deține în prezent 50,13%. Câte 17% și respectiv 16% dețin firmele Dorman Management Limited și Ourimon Venture Limited din Cipru.

Conform rezultatelor pentru trei luni ale anului 2016, Asito a coborât tocmai pe locul 10 în clasamentul companiilor de pe piața asigurărilor din Republica Moldova cu o cotă de 3%, în timp ce un an în urmă era pe locul patru, cu o cotă de 12%.

Citiți și Control inopinant la Asito. Compania este suspectată că a încălcat legea 



Oportunitati