Efectul imediat al Brexit-ului asupra moldovenilor. Leul s-a apreciat cu 8% față de liră

shadow
Sâmbătă, 25.06.2016 07:28   8789
Cursul oficial de schimb a leului moldovenesc a înregistrat o apreciere semnificativă ca reacție la rezultatul votului din Marea Britanie, unde britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

În urma Brexitului, cursul lirei sterline față de principalele valute internaționale a scăzut, ajungând la valoarea pe care o avea înainte de 1985.

Efectele votului din 23 iunie, din Marea Britanie, unde britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană au avut impact imediat și la Chișinău.

Astfel cursul oficial de schimb al lirei sterline s-a prăbușit cu aproape 8%. Astfel dacă în ultimele 10 zile, lira sterlină a înregistrat o evoluție ascendentă ajungând joi, 23 iunie, să aibă o cotație de 29,41 lei, apoi vineri 24 iunie cursul acesteia s-a prăbușit la 27,08 lei, pierzând doar într-o zi 8% din valoare. Cursul de 27,08 lei pentru liră este cel mai mic din ultimele 14 luni.

Cum a evoluat cursul lirei în ultimele 10 zile

Cât nu este de straniu dar leul s-a apreciat și față de alte valute. De exemplu față de euro s-a apreciat cu circa 3%.

Cum a evoluat cursul euro în ultimele 10 zile

Şi leul românesc a înregsitrat o scădere abruptă de peste 3% a cusrului de schimb față de lulu moldovenesc.

Cum a evoluat cursul leului românesc în ultimele 10 zile

Cursul de schimb a rublei rusești a înregistrat o evoluție nu atât de spectaculoasă depreciindu-se cu aproape 2%. 

Cum a evoluat cursul rublei rusești în ultimele 10 zile

 

Principala valută internațioanală, dolarul american a înregistrat însă o creștere a cursului.

Advertisement

Este adevărat că una nesemnificativă, cu doar câțiva bănuți.

Cum a evoluat cursul dolarului în ultimele 10 zile

De notat că autoritățile de la Chișinău se arată optimiste și nu cred că Brexit-ul va avea efecte negative majore pentru economia Moldovei.

Efecte și incertitudini

Totuși Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, nu exclude că, pe viitor, Chișinăul va fi nevoit să revizuiască mai multe acorduri comerciale semnate cu Regatul Unit.

"Eventual o anumită slăbire a Uniunii Europene ar putea avea și un efect negativ asupra noastră, numai că eu nu aș vrea să dramatizez. Atât timp cât noi avem facilitățile care țin de schimbul de comerț cu UE, noi nu o să avem probleme de acest gen. Dacă eventual Marea Britanie iese din componența UE, vor trebui deja alte acorduri. Încă nu se știe cum va fi ieșirea aceasta și în ce fel va fi", a declarat ministrul Finanțelor. 

În același timp președintele Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă susține într-o postare pe Facebook că Brexit-ul va afecta și parcursul european al Republicii Moldova.

„Brexit înseamnă timpuri incerte pentru UE. Extinderea UE, cu regret, s-a terminat.... De acum încolo, UE va fi preocupată de propria supraviețuire. Iar cât privește Republica Moldova e trist de tot... Moldova a ratat pe veci șansa aderării la UE ca stat independent.... Suntem singuri în fața unor furtuni iminente”, a scris Victor Chirilă.

Citiți și: Ce efecte neașteptate poate avea ieșirea Marii Britanii din UE asupra moldovenilor

Efectele pozitive sau negative asupra Moldovei ale unei eventuale ieșiri a Marii Britanii din UE nu au fost evaluate. Acestea ar putea fi neașteptate.
 
Una dintre cele mai importante va fi asupra moldovenilor aflați sau care vor să plece la muncă în Marea Britanie, folosind cetățenia română sau bulgară. Astfel o eventuală ieșire din UE, ar putea semnifica noi restricții pe piața muncii.
 
Câți moldoveni muncesc acolo nu se știe, dar în ultimii ani volumul remitențelor din Marea Britanie a crescut semnificativ. Astfel anul trecut valoarea transferurilor a ajuns la 36 de milioane de dolari, cu 10 milioane de dolari mai mult ca în 2014. În consecință după volumul transferurilor Marea Britanie a ajuns pe locul cinci, după Rusia, Italia, Israel și SUA.

Marea Britanie este și un important investitor în țara noastră. Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat,la 1 iunie 2016, în țara noastră existau 232 de companii cu capital britanic, iar investițiile în capitalul social se ridică la 516 milioane de lei (locul 7).

Datele FMI relevă că la începutul anului 2015, stocul investițiilor directe din Marea Britanie în economia moldovenească era de 114 milioane dolari (locul 9).

Cât despre comerț, apoi în anul 2015, Marea Britanie a fost a treia piață de desfacere din UE și a patra din lume, pentru produsele din Moldova. 



Oportunitati