Schimbări radicale în procedura de lichidare a unei afaceri

shadow
Marţi, 31.05.2016 05:29   8566
Autoritățile vor să simplifice la maximum procedura de lichidare a întreprinderilor prin eliminarea mai multor obligații, inclusiv de informare a Fiscului sau cea de publicare a anunțului în Monitorul Oficial.

Dacă procedurile de înregistrare a unei întreprinderi au fost mult simplificate în ultimii ani, durata deschiderii unei firme ajungând la câteva zile, iar în regim de urgență și în patru ore, închiderea acesteia reprezintă un proces îndelungat, costisitor și încărcat de tot soiul de „hârtii”.

Este adevărat că acest proces complicat și de durată depinde foarte mult și de modalitatea de desființare (voluntară sau impusă), de forma societății respective (cu răspundere limitată, pe acțiuni, cu asociat unic sau cu mai mulți asociați), precum și de motivele care stau la baza deciziei de închidere.

Totuși unele cerințe impuse de legislația în vigoare, necesită bani și mai ales timp.

Vor fi eliminate proceduri ce necesită timp și bani

La insistența comunității de afaceri, a experților locali și internaționali, Ministerul Economiei, în colaborare cu programul BRITE (Programul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător), a elaborat și prezentat un proiect de lege ce propune optimizarea procedurilor și a perioadei de timp necesare unui agent economic pentru lansarea, desfășurarea și lichidarea afacerii prin aplicarea unor inovaționale în reglementarea afacerilor.

Prima este eliminarea obligației de informare a organului fiscal. Astfel entitatea supusă lichidării va informa doar organul de înregistrare de stat,care la rândul său, în calitate de ghișeu unic, va informa organele fiscale despre inițierea lichidării.

La fel urmează a fi eliminată cerința publicării avizului privind lichidarea în „Monitorul Oficial”. În prezent, întreprinderea supusă lichidării este obligată să publice avizul privind inițierea lichidării în două publicații: Monitorul Oficial și Buletinul Camerei Înregistrării de Stat (CÎS). Modificările prevăd publicarea avizului doar în Buletinul CÎS, având în vedere funcțiile și rolul acestei instituții.

Întreprinderea supusă lichidării nu va mai fi obligată să colecteze confirmări privind lipsa datoriilor față de buget și a situației privind raportările către CNAS, CNAM, Vamă. Potrivit proiectului această informație va fi obținută de către organele fiscale, prin intermediul sistemului informațional automatizat al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat "Contul curent al contribuabilului”.

La fel și în cazul obligației de a prezenta certificatul despre lipsa restantelor față de buget către organul înregistrării de stat. 

Simplificarea procedurii de anulare a statutului de plătitor de TVA

Va fi eliminată și obligația de a prezenta declarația finală cu privire la impozitul pe venit.

Advertisement

Astfel dacă în rezultatul controlului fiscal se constată lipsa datoriilor față de creditori și buget, și lipsa activelor pasibile repartizării, declarația prealabilă privind impozitul pe venit se consideră a fi finală.

Cât despre cel de-al doilea controlul fiscal, acesta va fi eliminat în unele situații. Potrivit proiectului în cadrul procedurii de lichidare, al doilea control fiscal se efectuează doar dacă entitatea supusă lichidării dispune de active pasibile repartizării între asociați/acționari/membri.

Un alt set de măsuri prevăd optimizarea procedurilor și perioadei de lichidare a unei întreprinderi. În acest sens urmează a fi modificat Codul Fiscal

Potrivit noilor prevederi efectuarea controlului fiscal ce ține de lichidarea întreprinderii într-o perioadă prestabilită, se va efectua de organul fiscal în termen de cel mult 20 zile calendaristice de la data prezentării declarației.

Totodată se prevede că controlul fiscal se va efectua de Fisc cu aplicarea criteriilor de risc. O altă măsură este simplificarea procedurii de anulare a statutului de plătitor de TVA. Anularea statutului de contribuabil al TVA se va efectua atât la cererea entității supuse lichidării, cât și de către organul fiscal din oficiu.

Contribuția la capitalul social nu va mai fi impozitată

În plus se prevede și eliminarea normelor contradictorii din legislație privind impozitarea plăților de lichidare.
Modificările propuse stabilesc că impozitarea plăților de lichidare urmează a fi efectuată nu de la suma brută a plații efectuate, ci de la suma diferenței dintre suma plăților de lichidare și suma contribuțiilor inițiale.

Potrivit Ministerului Economiei, o astfel de concretizare este necesară, deoarece Codul Fiscal nu prevede o astfel de normă, chiar dacă conform legislației fiscale în vigoare contribuțiile la capitalul social nu se supun impozitării.

În afară de Codul Fiscal urmează a fi operate și modificări în Codul Civil, în special în privința reducerea de la două luni la o lună termenelor de publicare a avizelor privind fuziunea sau dezmembrarea unei companii.

Unii reprezentanți din mediul afacerilor, deși au salutat aceste inițiative se întreabă dacă acestea nu ar putea simplifica ștergerea urmelor a unor scheme de evaziune fiscală.

Viorel Chivriga, director de programe la IDIS Viitorul, susține că orice modificare a legislației ce duce la simplificarea activității economice merită să fie susținută.

„Din păcate în legislație mai există numeroase prevederi care creează impedimente la înființarea, dezvoltarea sau închiderea de afaceri. Simplificarea procedurilor ar putea face mai atractivă țara noastră pentru dezvoltarea de afaceri, pentru investiții locale sau străine”, a afirmat expertul.

Mai adăugăm că anterior se planifica crearea unui ghișeu unic, la nivel național care să se ocupe atât de eliberarea tuturor documentelor necesare înființări, cât și lichidării întreprinderii, oferind posibilitatea obținerii acestor acte la pachet într-un singur loc.

Structura dată ar putea fi încadrată în organul care autorizează și înregistrează întreprinderile - Camera Înregistrării de Stat. Acum de aceste servicii se ocupă firme specializate, care au dezvoltat un business - servicii de lichidare a întreprinderii.

Numărul firmelor radiate s-a majorat cu 40%

Mai adăugăm că datele Camerei Înregistrării de Stat arată că la 1 aprilie 2016, registrul de stat conține informații despre 170.428 persoane juridice și întreprinzători individuali, dintre care:

  • 93.069 societăți cu răspundere limitată
  • 62.198 întreprinzători individuali
  • 4.608 societăți pe acțiuni
  • 3.950 cooperative (cooperative de producție, cooperative de consum și cooperative de întreprinzător)
  • 1.559 întreprinderi de stat și municipale
  • 1.858 organizații necomerciale
  • 3.186 altele (filiale, reprezentanțe, societăți în comandită, întreprinderi de arenă, întreprinderi intergospodărești, colhozuri, asociații de gospodării țărănești și alte întreprinderi).

Din păcate nu există date exacte privind numărul de întreprinderi active, dar potrivit unor estimări numărul acestora este unul foarte mare. În același timp după simplificarea în anul 2014 a unor proceduri de lichidare a întreprinderilor, în anul 2015 s-a atestat o creștere cu peste 40% a numărul de societăți radiate. Tendința se menține și în primele trei luni ale acestui an. 



Oportunitati