Moldova a depus cererea de integrare în piața energetică europeană

shadow
Miercuri, 25.05.2016 05:41   3377
Republica Moldova și Ucraina au depus la finele lunii martie 2016, cereri oficiale la ENTSO-E pentru a fi acceptate membre a Comunității Europene a Operatorilor de Rețele Electroenergetice (ENTSO - E), respectiv să fie parte a pieței energetice europene

Republica Moldova împreună cu Ucraina au depus pe 22 martie 2016 cereri oficiale la ENTSO-E, pentru a fi acceptate ca membre a Comunității Europene a Operatorilor de Rețele Electroenergetice (ENTSO - E), au anunțat reprezentanți ai Ministerului Economiei, în cadrul Conferinței de prezentare a rezultatelor Studiului de fezabilitate în vederea conexiunii sincrone a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei la Sistemul continental European ENTSO-E.

Interconexiunea, o prioritate strategică

"Interconexiunea la sistemul continental ENTSO-E reprezintă o prioritate strategică pe termen lung a Guvernului Republicii Moldova pentru sectorul energetic și suntem determinați s-o realizăm, împreună cu colegii noștri din Ucraina", a declarat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, 

Potrivit lui Valeriu Triboi, importanța proiectului pentru securitatea energetică a Ucrainei și Republicii Moldova este crucială, deoarece interconectarea la Sistemul de transport al energiei electrice din Europa Continentală ar asigura o sursă suplementară de furnizare a energiei.

”Faza următoare a proiectului ține de elaborarea unui acord de conexiune între operatorii de sistem Ucraina/Moldova și ENTSO-E în vederea îndeplinirii cerințelor tehnice, organizatorice și juridice pentru interconectare”, a spus Valeriu Triboi.

Viceministrul Economiei a mai specificat că un proces separat este evaluarea condițiilor de interconectare, pe baza studiului de fezabilitate.

”Acest proces se inițiază după primirea oficială a cererii de interconectare a Ucrainei și Republicii Moldova, care poate fi inițiată și sprijinită doar la recomandarea unei țări care face deja parte din ENTSO-E. Aici contăm mult pe continuarea sprijinului oferit de Guvernul României și de Operatorului de Sistem din România, compania Transelectrica”, a menționat Triboi.

Costuri mari

În același timp specialiștii prezenți la lansarea Studiului de fezabilitate au menționat faptul că procesul de integrare este unul foarte costisitor și poate dura foarte mult timp.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația  

Advertisement

Oportunitati