Datorii de sute de milioane de lei la plata subvențiilor

shadow
Duminică, 22.05.2016 07:31   2189
Autoritățile nu au reușit încă să plătească integral valoarea subvențiilor pentru agricultură din 2015 și nici a compensațiilor promise și acordate agricultorilor încă în anul 2014.

În acest an, fondul ajutoarelor pentru agricultori va crește cu circa 300 de milioane și va ajunge până la 900 de milioane de lei, promite Guvernul.

Restanțe de 246 milioane lei pentru anii 2014-2015

În același timp autoritățile mai au datorii de 202 milioane lei la plata subvențiilor pentru anul 2015 și de 44 milioane lei la achitarea compensațiilor pentru anul 2014, arată un raport al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), respectiv o mare parte din suma promisă se va duce la acoperirea găurilor.

Astfel conform ultimelor date prezentate de Nicolae Ciubuc, director interimar al AIPA, în prezent la Trezoreria de Stat ar mai fi în așteptare ordine de plata a unor subvenții de circa 97 milioane de lei pentru 140 de beneficiari.

De asemenea alte 1.225 de solicitări din 2015, în valoare de 105 milioane lei, nu pot fi achitate pentru că depășesc limita fondului de subvenționare.

Alți 111 producători de fructe așteaptă plata a 44 de milioane de lei, promiși de autorități drept compensație pentru pierdrile provocate de embargoul impus de Rusia.

Advertisement

Când vor fi achitate integral aceste sume nu este clar, pentru că Bugetul de stat pentru acest an, de abia a trecut de aprobarea Guvernului.

Prioritățile subvenționării fermierilor în 2016

În același timp autoritățile au elaborat un nou Regulament care stabilește prioritățile subvenționării fermierilor în 2016.

Totodată, domeniile de intervenție au fost racordate la cerințele programului ENPARD, care la rândul său impune întroducerea obligatorie, începând cu acest an, a certificării standardelor de calitate. Astfel, producătorii agricoli care deja dețin astfel de certificate pot beneficia de subvenție majorată, învaloare de 10.000 de lei la prezentarea unuia din certificatele HACCP, GlobalGap, GMP sau ISO.

Potrivit șefului AIPA, în premieră, în acest an, femeile-agricultori ar putea beneficia de un adaos de 15% la subvenția acordată de stat. Un bonus similar este prevăzut și pentru tinerii fermieri, ceea ce constituie o majorare cu cinci la sută față de anul 2015.

Totodată, fermierii care vor procura utilaj nou, fabricat în Moldova, ar putea beneficia de sprijin financiar în proporție de 35% din costul acestuia. În cazul echipamentului achiziționat din străinătate, majorarea subvențiilor vor fi doar 25%.

Doi ani la rând Guvernul Republicii Moldova nu a fost în stare să-și onoreze angajamentele luate la plata subvențiilor pentru producătorii agricoli.

Astfel în anul 2014, agriculturii nu au primit circa 246 de milioane de lei, iar în anul 2015 deja peste 400 de milioane de lei.  

Criză de subvenții agricole în 2015



Oportunitati