Moldova nu mai importă gaze din România

shadow
Duminică, 08.05.2016 04:45   3303
În primul trimestru al acestui an Republica Moldova nu a importat niciun metru cub de gaze din România, arată un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

În primele trei luni ale acestui an Republica Moldova nu a importat niciun metru cub de gaze din România, arată un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). În consecință 100% din gazul de import a provenit din Rusia, de la gigantul rus Gazprom.

Autoritatea nu precizează motivele unei astfel de evoluții. O explicație ar fi prețul mai mic al gazelor rusești în comparație cu cele din România. Potrivit unor relatări din presa românească în ultimul trimestru al anului trecut prețul gazului fixat în contracte era cu circa 25% mai mare decât al metanului importat de la Gazprom.

Totodată economica.net scria că niciun metru cub nu va mai trece din România către Republica Moldova, în iarna 2015-2016.

În raportul anual ANRE susține că în anul 2015, concernul rus Gazprom a încetat să mai fie unica sursă de gaze naturale pe piața din Republica Moldova.

Advertisement

Astfel din procurările totale de gaze naturale de 1.008,5 milioane metri cubi, 1.007,4 milioane au fost de la Gazprom, 1,1 milioane metri cubi de la OMV Petrom România. Totodată în raionul Cantemir, 5 localități utilizează gazele naturale autohtone în volume mici furnizate de Darnic-gaz.

Prețul scade, tarifele cresc

În același timp din documentele ANRE se poate de constatat că în pofida unei scăderi cu peste 22% a prețului mediu de import (în lei) a gazelor rusești, importurile au continuat să scadă. Astfel în primul trimestru al anului 2016, Republica Moldova a importat 432,8 milioane metri cubi de metan, cu 2,8% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată în pofida unei diminuări semnificative a prețului de import, tarifele de livrare a gazelor către consumatori au fost în creștere cu peste 2,4%, arată datele ANRE.

Moldovagaz acumulează noi datorii

Raportul mai relevă că ajustarea tarifelor de către ANRE a avut un impact pozitiv asupra plăților pentru gaze. Astfel dacă în primul trimestru al anului 2015, Moldovagaz era în stare să achite doar ceva mai mult de 50% din valoarea gazelor importate, apoi în primele trei luni ale acestui an nivelul achitărilor a ajuns la 85%. Totuși acesta nu este suficient pentru a nu acumula noi datorii față de Gazprom.

De vină pentru acumularea de noi datorii față de Gazprom este neplata consumului de gaze de către centralele termoelectrice. Doar în primul trimestru al acestui an CET-urile au achitat circa 80% din metanul livrat de Moldovagaz, acumulând noi datorii de peste 200 de milioane de lei, la cele peste trei miliarde cât erau un an în urmă.

În primul trimestru al acestui an prețul de import a gazelor de la Gazprom a constituit circa 220 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu aproape 100 de dolari mai puțin decât în aceeași perioadă a anuui trecut.

Citiți și: Situație dramatică la Moldovagaz. Pierderile au trecut de 3,1 miliarde de lei



Oportunitati