MoldStreet
Fine Art Moldova
Despre Servicii Abonament Publicitate Contacte

„Condamnaţi” să rambursăm miliardul în 25 de ani


Banca Naţională a semnat cu Ministerul Finanţelor un Memorandum prin care începând cu 1 aprilie ar urma să fie emise obligaţiuni de stat pentru a rambursa suma restantă de peste 13,5 miliarde de lei.

Miercuri, 30.03.2016 05:12
1 2 3
 • Ministerul Finanţelor ar urma să emită obligaţiuni de stat pentru a garanta rambursarea miliardului
  Foto: mold-street.com
 • Extrasul din raportul de audit
  Foto: bnm.md
 • Banca Naţională a obţinut în anul 2015 un profit de 1,9 miliarde de lei
  Foto: mold-street.com

Autorităţile au identificat şi aprobat modalitatea în care vor fi rambursate cele circa 13,6 miliarde de lei, rămase restante după dispariţia miliardului şi lichidarea celor trei bănci (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială).

Dobândă de 5%, sau circa 678 milioane de lei pe an

Potrivit raportului de audit al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) realizat de compania Deloitte Audit SRL din România, pe 9 martie 2016 a fost semnat un Memorandum de Înţelegere între BNM şi Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova.

Acesta prevede emisiunea de obligaţiuni de stat "în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiunilor derivate din Garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 acordate Băncii Naţionale de către Ministerul Finanţelor pentru garantarea creditelor de urgenţă".

"Conform condiţiilor Memorandumului valorile mobiliare vor fi emise de către Ministerul Finanţelor la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, şi livrate BNM la data de 1 aprilie 2016, sau la o altă dată convenită de părţi, în volumul creditelor de urgenţă restante, cu rata efectivă a dobânzii de 5%", se precizează în raportul de audit.

Potrivit Deloitte Audit SRL pe 25 martie 2016 creditele de urgenţă restante constituiau suma de 13,57 miliarde de lei.

Un calcul elementar relevă că o dobândă anuală de 5% la suma de 13,57 miliarde de lei, reprezintă circa 678 milioane de lei pe an. Aceasta fără a lua în calcul şi plata sumei de bază.

Gaj de 520 ori mai mic decât valoarea creditelor 

În acelaşi timp speranţe că din comercializarea activelor celor trei bănci vor fi recuperate sume importante sunt tot mai mici. Astfel de la începutul acestui an şi până pe 25 martie 2016 suma restantă s-a diminuat cu 122 milioane de lei, adică cu circa 1,44 milioane lei pe zi.

Dar degrabă nu va mai fi ce vinde şi recupera din activele celor trei bănci, iar preţul unor active este în scădere. Din raport se poate de aflat că de exemplu valoarea gajului depus de cele trei bănci la BNM ca asigurare a rambursării împrumuturilor era la 31 decembrie 2015 de 26,1 milioane lei, adică de peste 520 de ori mai mică decât suma restantă

Problema de bază este cine va cumpăra aceste obligaţiuni de stat la o dobândă de 5% şi mai ales care este perioada de rambursare.

„Condamnaţi” să rambursăm miliardul în 25 de ani

Surse din sistemul bancar spun că la o zi după semnarea Memorandumului, Ministrul Finanţelor i-a convocat într-o şedinţă informală pe toţi şefii băncilor din Moldova în cadrul cărora le-a prezentat prevederile documentului, inclusiv faptul că durata de rambursare va fi de 20-25 de ani, iar rata dobânzii de 5%.

La fel a fost expusă şi propunerea ca instituţiile financiare să "participe la cumpărarea de hârtii de valoare emise de Guvern" şi astfel să contribuie la rezolvarea problemei.

Bancherii nu s-au arătat încântaţi de "oferta" Ministerului şi Guvernului. Ba chiar unii şi-au exprimat revolta pentru faptul că autorităţile nu au fost în stare să prevină o asemenea fraudă şi nici să identifice vinovaţii şi săi pedepsească.

De notat că soluţia cu scadența de 20-25 de ani a fost formulată încă de fostul ministrul al Finanţelor Anatol Arapu. Astfel în toamna anului 2015 la o întrunire cu mediul de afaceri, Anatol Arapu menționa dorința ministerului de a reflecta această sumă la o dobândă mică pe o perioadă cât mai lungă.

După cum recunoștea și ministrul, acesta era un motiv de neînțelegere cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, care își dorea un termen mult mai scurt pentru întoarcerea acestei sume și în condiții de piață

Stanislav Madan, şeful Departamentului studii de piaţă şi cercetări de la Business Intelligent Services susţine că suma de 13,6 miliarde de lei va trebui rambursată din contul impozitelor achitate de contribuabili, adică noi toți.

"Pe lângă prezentarea situațiilor financiare de la BNM, care ilustrează în linii mari efectele înăspririi politicii monetare dusă de Banca Centrală prin scăderea cantității de bani aflate în circulație și respectiv creșterea disponibilităților băncilor comerciale la BNM, Raportul de audit scoate în prim plan o nouă epopee din dosarul furtului de proporții din sectorul bancar.

Astfel, dacă de la sfârșitul anului 2014 şi până acum cetățenii Republicii Moldova au plătit indirect notele de plată pentru Jaful Secolului prin prăbușirea monedei naționale, creșterea generală a prețurilor și limitarea substanțială a accesului la finanțe prin scumpirea resurselor creditare, din acest an este planificat să plătim ca și contribuabili în modul cel mai direct.

Or, Memorandumul dintre BNM și Ministerul Finanțelor prin care vor fi activate garanțiile acordate de Guvern prin emisiunea unor VMS în sumă de 13,6 miliarde lei transpune această sumă în contul datoriei de stat interne și respectiv va trebui rambursată din contul impozitelor achitate de contribuabili, adică noi toți", a declarat Stanislav Madan pentru Mold-Street. 

Anterior Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, a confirmat că singura opţiune de a conferi un statut creditelor acordate de BNM celor trei bănci în cazul că acestea nu vor putea rambursa sumele primite, este transformarea acestor împrumuturi în datorie publică.

Raportul de audit scoate la iveală şi alte detalii curioase. Astfel în el se precizează că Garanţia de stat nr. 807 a fost acordată pe 17 noiembrie 2014, adică la patru zile de la Hotărârea de Guvern nr. 938 din 13 noiembrie 2014 "cu privire la asigurarea stabilităţii macroeconomice în contextul conjuncturii regionale", care a fost secretizată şi publicată abia peste cinci luni.

Cine a profitat de garanţia Guvernului

Coincidenţă sau nu, dar în aceaşi zi în care a fost semnată Hotărârea de Guvern pe 13 noiembrie 2014 s-a vândut pachetul de 38,2% de la Victoriabank către firma Insidown din Cipru.

Totodată începând cu a doua zi şi până pe 24 noiembrie 2014, patru bănci din Moldova (Victoriabank, Eurocreditbank, Moldindconbank şi Moldova-Agroindbank) au început să "pompeze" parcă la comandă sute de milioane de lei în Banca de Economii şi doar în câteva zile suma a urcat de la 193 de milioane de lei la 2,26 miliarde de lei..

Aceasta în timp ce se ştie deja că la Banca de Economii situaţia este foarte gravă.

Raportul Kroll arată elocvent cum s-a derulat operaţiunea şi care a fost contribuţia celor patru bănci la dispariţia miliardului. Astfel Victoriabank a contribuit cel mai tare, plasând la BEM circa 1,8 miliarde de lei. Celelate trei au avut contrubuţii mai mici: Moldindconbank şi Moldova-Agroindbank cu câte aproape 150 de milioane de lei, iar Eurocreditbank doar 20 de milioane de lei.

Riscul a fost minim, pentru că exista deja hotărârea Guvernului privind emiterea garanţiei şi respectiv după instituirea administrării speciale, bîncile şi-au primit banii înapoi din fondurile BNM.

Cum a evoluat valoarea plasamentelor celor patru bănci la BEM potrivit KROLL

De notat că peste aproape cinci luni o decizie similară a fost semnată de premierul Chiril Gaburici, suma prevăzută fiind de 5,34 miliarde de lei.

Fostul premier Iurie Leancă, care a semnat prima hotărâre (au contrasemnat vicepremierul Andrian Candu, ministrul Finanţelor Anatol Arapu şi ministrul Justiţiei Oleg Efrim n.r.) susţine că decizia de a obliga BNM să acorde credite de urgenţă băncilor a fost una comună a liderilor Alianţei de la guvernare.

”Hotărârea Strict Secretă a fost aprobată de Guvern printr-o decizie comună a liderilor Alianței. Ei toți au susținut-o, iar secretizarea a fost acceptată la insistența BNM. În ceea ce privește votul Cabinetului de Miniștri, din câte îmi amintesc a fost unanim. Nu a existat nicio anexă, însă Hotărârea a fost semnată cu încrederea că în foarte scurt timp va fi elaborat un plan de asanare a situației”, a declarat fostul premier pentru Deschide.md.

Întrebat când au început să fie discutate cele două opțiuni de redresare a situației - lichidarea celor trei bănci sau capitalizarea lor, Iurie Leancă a spus în aprilie 2015 că tot timpul au existat discuții pe marginea acestor posibilități. Totuși, ca măcar una dintre ele să capete ponderea implementării era nevoie de o recomandare din partea experților străini și a instituțiilor europene abilitate.

Un studiu realizat de Expert-Grup relevă că Guvernul practic a favorizat jaful de miliarde de la Banca de Economii, în special prin faptul că reprezentanţii săi în Consiliul de Administraţie nu participau la şedinţe. Potrivit calculelor Expert-Grup în anii 2013-2014, reprezentanții Ministerului Finanţelor şi Ministerului Economiei nu au participat la 119 şedinţe ale Consiliului BEM.

Despre cât de anevoiasă poate fi recuperarea banilor vorbeşte elocvent cazul Investprivatbank, bancă ce a rămas fără licenţă pe 19 iunie 2009 şi care după aproape şapte ani, mai are de rambursat la Bugetul de Stat o restanţă de 362 milioane de lei.

* * *
"Acest material a fost realizat în cadrul proiectului "Jurnalismul business de investigație pentru transparență și integrarea europeană a Moldovei”, implementat de Business News Service (Mold-Street.com) cu suportul fundației americane National Endowment for Democracy (NED). Opiniile exprimate în cadrul articolului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția NED sau a Guvernului SUA.” 

autor BNS

Vizualizari: 4241 print


CAUTARE • Moldexpo
  Pe 19-22 octombrie au loc expozițiile de tehnologii, utilaje, produse și servicii agricole Farmer și Moldagroteh.
 • Moldtehmed convoacă pe 27 octombrie adunarea generală extraordinară a acționarilor pentru a alege o nouă administrație.
 • La 28 octombrie lichidatorul EuroTV Chișinău organizează o licitație privind vânzarea autoturismelor companiei.
 • Agricultorii pot depune dosare pentru subvenționare la AIPA până la 31 octombrie.
 • Acționarii Orhei-Vit S.A. se întrunesc la adunarea generală extraordinară pe 31 octombrie să aprobe codul guvernării corporatiste.
 • La 1 noiembrie intră în vigoare acordul de comerț liberalizat dintre Moldova și Turcia.
 • În perioada 1 - 2 noiembrie 2016 la Cernăuți, Ucraina, se desfășoară forumul economic Moldova - România - Ucraina.
 • Natur-Bravo S.A. convoacă acționarii pe 4 noiembrie pentru a aproba decizia de micșorare a capitalului social.
 • Moldexpo
  În perioada 3-6 noiembrie are loc expoziția de tehnologii, utilaje, produse și servicii pentru fabricarea mobilei Furniture Fashion.
 • La 7 noiembrie Klassica Force organizează o licitație privind vânzarea a 93 de autoturisme Chevrolet din anul 2013 și 2014, precum și arme și echipamente militare.
 • La 8 noiembrie Î.S. Palatul Republicii organizează o licitație privind vânzarea unui imobil pe bd. Ştefan cel Mare şi Şfînt 149 din capitală.
 • Pe 5 decembrie curent Victoriabank se judecă cu S.A. Aroma în privința datoriilor, la Curtea de Apel Chișinău.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Este examinat recursul companiei germane Hugo Boss Trade Mark Managment GmbH & Co. KG Company impotriva firmei moldovenești Bosser SRL.
 • Curtea de Apel Chișinău
  S.A.Termoelectrica are proces civil împotriva Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici, pe 7 decembrie 2016.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
Sectorul bancar în pragul unei noi crize. Volumul creditelor neperformante s-a majorat cu peste 2,3 miliarde lei

Sectorul bancar în pragul unei noi crize. Volumul creditelor neperformante s-a majorat cu peste 2,3 miliarde lei


Una din cele mai viabile metode de a vedea cum stau lucrurile în sectorul real al economiei este analiza prin prisma situației din sectorul bancar,
Constantin Becciev, şi cu Ordinul Republicii şi cu dosar penal

Constantin Becciev, şi cu Ordinul Republicii şi cu dosar penal


Neregulile financiare depistate de auditori câteva luni în urmă la întreprinderea Apă-Canal Chişinău sunt acum examinate şi de procurorii
Guvernarea promite reforme economice și o viteză mai mare de integrare cu UE

Guvernarea promite reforme economice și o viteză mai mare de integrare cu UE


Reprezentanții guvernării au profitat de forumul Moldova Business Week, care a avut loc în perioada 4-7 octombrie 2016, la Chișinău, pentru a-și
Stolen Billion Claims New Victims. Energy Consumption Costs Will grow by 13% in 2017

Stolen Billion Claims New Victims. Energy Consumption Costs Will grow by 13% in 2017


About 2.57 billion lei will be added as extra costs within the next four years to the energy distribution and supply tariffs. The domestic energy regulator
Oligarhii şi politicienii moldoveni nu investesc în economia ţării

Oligarhii şi politicienii moldoveni nu investesc în economia ţării


Politicienii şi oligarhii moldoveni evită să investească în economia Republicii Moldova. Aceasta ar fi una dintre concluziile Conferinței ”Antreprenorii
Dolarul a trecut de 20 de lei. Ar putea ajunge la 20,70 lei

Dolarul a trecut de 20 de lei. Ar putea ajunge la 20,70 lei


În ultimele patru zile dolarul s-a apreciat pe piaţa moldovenească cu circa un procent şi a trecut deja de nivelul de 20 de lei. Acesta este cel
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank

De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank


Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare
Când FMI va relua finanțarea Moldovei? Când vor fi făcute reformele promise

Când FMI va relua finanțarea Moldovei? Când vor fi făcute reformele promise


O postare a expremierului Ion Sturza pe pagina sa de Facebook referitor la o posibilă amânare a aprobării de către Fondul Monetar Internaţional (FMI)
Decizie fără precedent a BNM. Au fost blocaţi circa 64% din acţionarii Moldindconbank

Decizie fără precedent a BNM. Au fost blocaţi circa 64% din acţionarii Moldindconbank


În cadrul politicii de evaluare și transparentizare a acționariatului băncilor licențiate, Banca Naționala a Moldovei (BNM) a constatat, prin decizia
Câţiva afacerişti au ajuns în arestul poliţiei

Câţiva afacerişti au ajuns în arestul poliţiei


Patru persoane, fondatori şi proprietari ai unor companii de construcţie din capitală au fost reţinute de CNA şi procurori într-un dosar de corupţie. Acestea

sms
Video

Sondaj

Alegerea președintelui prin vot direct schimbă ceva?

Categoric nu schimbă nimic
24.27%
Mai degrabă nimic sau foarte puțin
24.69%
Da, unele lucruri se vor schimba (spre bine)
38.49%
Da, unele lucruri se vor schimba (spre rău)
2.93%
Situația se va îmbunătăți considerabil
7.11%
Situația se va înrăutăți considerabil
2.51%
Total: 239
Social Media
report rectangular

X

Alte subiecte

Cum a ajuns avocatul lui Shor să se ocupe de recuperarea miliardului
Cum a ajuns avocatul lui Shor să se ocupe de recuperarea miliardului