Benzina cu doi lei, motorina cu 90 de bani

shadow
Marţi, 15.03.2016 08:50   5278
O aplicație online creată de centrul Expert-Grup arată că prețul la pompă a benzinei și motorinei ar urma să fie cu 0,9-2,0 lei mai mic dacă s-ar aplica noua metodologie de calculare a prețurilor elaborată de ANRE

Aplicarea formulelor de calcul incluse în noua Metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere elaborată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar putea duce la o scădere a prețurilor la carburanți, se constată într-o analiză realizată de Vadim Gumene de la Centrul Expert-Grup.

Prețul mai mic

Astfel o aplicație creată de expert relevă că la data de 8 martie, prețul la pompă a benzinei A95 ar fi urmat să fie cu circa doi lei mai mic, iar al motorinei cu 90 de bani.

În același timp expertul constată o serie de deficiențe în proiectul ANRE. Astfel documentul nu este urmat de "careva fundamentări economice care ar argumenta utilizarea noii Metodologii, dar și scenarii concrete vizavi de efectele prevederilor (chiar și retroactive) incluse în noul document".

O Metodologie pur formală

Potrivit lui Gumene, actuala metodologie s-a dovedit a fi ineficientă în procesul de reglementare a pieței produselor petroliere din Republica Moldova, principalele eșecuri ale acesteia fiind faptul că de jure ea are drept scop menținerea unui nivel just al prețurilor care ar acoperi cheltuielile relevante, precum și o rată rezonabilă de rentabilitate.

"De facto, însă, în contextul carențelor cadrului concurențial, rentabilitatea raportată a companiilor este inferioară limitei admise, iar plafonarea acesteia la limita maximă de 10% este una absolut inutilă.

Advertisement

Problema constă în transparența redusă a cheltuielilor care se iau în considerare la calcularea prețului (practic orice cheltuieli pot fi incluse formula de calcul a prețurilor). Respectiv, cererile de majorare a prețurilor sunt mai curând formale (inclusiv verificarea corectitudinii de către ANRE în termen de 3 zile) care poate surveni indiferent de cheltuielile suportate", susține Gumene.

De ce în Moldova costurile sunt mai mari

Potrivit expertului în Moldova se atestă un nivel nejustificat de înalt al prețurilor la produsele petroliere (fără taxe) în comparație cu cele din țările UE, implicând astfel supraprofituri pentru companiile petroliere locale. Analiza comparativă a cheltuielilor (transport, asigurare, manipulare, depozitare, salarii, etc.) și a profiturilor aferente comercializării cu amănuntul (în continuare marja) a produselor petroliere din Moldova, relevă faptul că acestea sunt superioare celor mai dezvoltate țări din UE.

"Un nivel atât de înalt al acestor valori ar putea fi explicat prin faptul că Republica Moldova este un net importator al acestor produse, fapt ce creează presiuni adiționale asupra prețurilor de achiziție. Cu toate acestea, nivelul acestor marje în Moldova este mai înalt sau cel puțin la același nivel chiar în comparație cu unele țări net importatoare de produse petroliere și unde nivelul de trai și, respectiv, al inputurilor (spații de stocare, salarii, servicii comunale etc.) este mult mai mare.

Filip a zis, iar petroliștii au redus deja prețul motorinei

De fapt, o cauză majoră a acestui fenomen ar putea fi carențele în politica de cheltuieli a unor companii petroliere din Moldova (atât timp cât este posibilă includerea practic oricăror cheltuieli care argumentează prețul final), precum și cadrul concurențial deficient care, în paralel cu actuala metodologie de calculare a prețurilor, nu motivează companiile să-și eficientizeze cheltuielile.

Necorelarea prețurilor de comercializare a produselor petroliere cu fluctuațiile prețurilor înregistrate la bursele internaționale și regionale (Platts), fapt ce în virtutea deficiențelor cadrului concurențial și a celui regulator din sector (menționate mai sus) ar putea permite unor companii să practice metode inechitabile de calculare și ajustare a prețurilor cu amănuntul", mai susține expertul. 

Ce propune noua Metodologie

În noua Metodologie propusă de către ANRE se propune ca prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale să se calculeze în baza cotațiilor Platt’s Mediterranean (întrucât anume acestea sunt prețurile de referință pentru majoritatea tranzacțiilor cu produse petroliere din zonă).

Pentru gazul lichefiat prețul se va calcula în baza cotațiilor Argus DAF Brest propane-butane mix, dar și a unei marje comerciale specifice care ar include toate cheltuielile aferente comercializării produselor petroliere și nemijlocit profitul aferent, precum și cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugata în conformitate cu Codul Fiscal. 

Efectele petrolului ieftin: consum și poluare mai mare, ambuteiaje mai multe



Oportunitati