Privatizarea anului a eșuat! Autoritățile au vândut de șase ori mai puțin decât au planificat

shadow
Marţi, 02.02.2016 06:54   1942
Agenția Proprietății Publice anunță că în anul 2015 a reușit să vândă active ale statului de în valoare de doar 36,7 milioane de lei, ceea ce este cel mai prost rezultat din ultimii 10 ani

Cele două runde ale "micii privatizări" din anul 2015 nu a adus rezultate notabile. Astfel anul trecut Agenția Proprietății Publice (APP) din Republica Moldova a reușit să vândă active în valoare de 36,7 milioane de lei, ceea ce este de șase ori mai puțin decât s-a planificat și de 4,5 ori mai mici decât în anul 2014.

Conform datelor APP, într-un an au fost organizate doar două runde de privatizare a proprietății publice. În cadrul rundelor la mezat au fost scoase 31 de pachete de acțiuni la licitațiile de la Bursa de Valori, 22 obiecte – la concursuri comerciale, 12 la licitații cu strigare și două la un concurs investițional.

Aminitim că anul trecut autoritățile au scos la vânzare active în valoare totală de peste un miliard de lei, dar au încasat de 27 ori mai puțin.

Advertisement

Motivele eșecului de la privatizare nu sunt anunțate.

De exemplu administrația APP a refuzat să explice de ce în noiembrie 2015 nu a fost semnat contractul de vânzare a Blocului administrativ al Institutului de Microbiologie și Virusologie cu terenul aferent de 9,07 hectare, amplasat lângă șoseaua ce leagă Capitala de Aeroportul Internațional. Acest obiectiv a fost scos la vânzare în zeci de runde începând cu anul 2008, iar prețul a fost redus de la 600 de milioane în 2008, la doar 32 de milioane de lei în 2015

Patru parteneriate publice-private

De asemenea Agenția Proprietății Publice anunță că în anul 2015 au fost semnate patru acorduri de parteneriat public-privat (PPP) cu un volum total de investiții planificate de 37,3 milioane de lei și trei milioane de euro, au fost examinate și aprobate 19 studii de fezabilitate pentru proiectele PPP, lansate la nivel național și local.

Potrivit APP cheltuielile aferente deetatizării și activităților post-privatizare au constituit circa 1,2 milioane de lei și au fost legate de cheltuieli de acordare a serviciilor de evaluare a bunurilor întreprinderilor de stat propuse spre privatizare; inventarierea tehnică și înregistrarea cadastrală a imobilelor de stat; cheltuielile de soluționare a litigiilor de privatizare.

În anul 2014 veniturile din privatizarea proprietății de stat au constituit de 213,9 milioane de lei, iar în 2013 de 112 milioane de lei.



Oportunitati