Cum compania nașului lui Vlad Filat a fost favorizată de Vamă

shadow
Joi, 19.11.2015 07:38   6648
Consiliul Concurenței a constatat că Serviciul Vamal a încălcat legislația prin crearea neîntemeiată de situații privilegiate unor întreprinderi prestatoare a serviciului de terminal vamal.

A fost nevoie de patru ani și jumătate pentru ca autoritatea responsabilă de respectarea legislației concurențiale să investigheze și să adopte o decizie în privința cazurilor de favorizare a unor companii de către Serviciul Vamal.

Compania nașului lui Vlad Filat, presta servicii pentru vamă

Este vorba de patru companii ce prestau servicii de terminal vamal în raza municipiului Chișinău: Romalex Service SRL (fondată de frații Vasile și Valerian Batcu, Lionida Ambrosi, Elena și Petru Sârghi), Aviatehnologie SA, East-Auto-Lada SRL (fondator Mihail Mararița cu 99,7%) și Lusmecon SA (controlată de familia lui Anatol Ghilaș, directorul Agenției Relații Funciare și Cadastru și naș al expremierului Vlad Filat).

Pe 18 martie 2011, compania Construct Arabesque SRL a sesizat Agenția Națională pentru Protecția Concurenței (în prezent Consiliul Concurenței) precum că cele patru întreprinderi percep plată "pentru intrarea și staționarea camioanelor în zona de control vamal în vederea efectuării operațiunilor de vămuire, numit de către întreprinderi - serviciul terminal".

"Aceste plăți se percep pentru fiecare intrare și staționare a camioanelor pe teritoriul întreprinderilor menționate", se menționa în solicitare.

Totodată, Construct Arabesque susținea că "la efectuarea operațiunilor de vămuire, colaboratorii vamali, solicită în mod obligatoriu intrarea și staționarea camioanelor în zona de control vamal".

"Conform regulamentului cu privire la zona de control vamal, precum și în baza art. 186 din Codul Vamal, pentru efectuarea operațiunilor de vămuire, camioanele intră pe teritoriul zonei de control vamal, dar nu pe teritoriul acestor întreprinderi", se preciza în sesizarea depusă de Construct Arabesque SRL.

Vama încheia contracte, fără licitație

În cadrul investigației Consiliul Concurenței a stabilit că Serviciul Vamal a semnat cu cele patru companii contracte de prestare a serviciilor de terminal vamal, în baza cărora acestea se asumau să creeze condiții pentru activitatea vameșilor. În același timp drept contraprestație Serviciul Vamal are doar obligația de a garanta funcționarea zonei de control vamal pe teritoriul întreprinderii fără a-și asuma un oarecare angajament financiar suplimentar.

Consiliul Concurenței a constatat că deși acordurile de colaborare dintre vama și cele patru companii nu fac referire la aplicarea taxelor pentru staționare de către proprietarii terminalelor și nu prevăd executarea anumitor servicii pe teritoriul zonei de control vamal, "întreprinderile administrează serviciul de intrare și staționare a unităților de transport pe teritoriul zonei de control vamal pentru efectuarea operațiunilor de vămuire, încasând de la companii taxe".

În același timp Ministerul Finanțelor a informat că plata pentru serviciul terminal nu este un component al drepturilor de import stabilit de Codului Vamal și respectiv nu cade sub incidența reglementărilor vamale.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Litigii comerciale   Comerț extern și datoriile   Achiziții publice și licitații  

Advertisement

Oportunitati