Un offshore din Cayman în goană după petrolul și gazul moldovenesc

shadow
Miercuri, 11.11.2015 05:00   3721
Frontera Resources Corporation, o societate americană petrolieră, cu fondatori din insulele Cayman se arată interesată de a face prospecțiuni pe întreg teritoriul țării pentru a căuta petrol și gaze de șist

De câțiva ani o misterioasă corporație americană, cu sediul la Houston, Texas, SUA demonstrează un interes deosebit pentru reursele naturale din Republica Moldova.

E vorba de Frontera Resources Corporation, care periodic publică articole publicitare în mass-media de la noi în care informează despre intenția de a construi un terminal LNG la Odesa, Ucraina, sau despre faptul că ar deține zăcăminte cu rezerve importante de hidrocarburi în Georgia.

Offshore din Cayman

În afară de aceasta compania depune eforturi pentru a obține dreptul de a face prospecțiuni pe cea mai mare parte a teritoriului Moldovei pentru a căuta zăcăminte de gaze de șist și petrol. În aprilie 2012, a fondat și o firmă în Moldova, Frontera Resources SRL, cu genul principal de activitate: Activități de cercetare, explorare, prospectare geologică (exclusiv cercetări și elaborări științifice).

Este adevărat că fondator apare Frontera Overseas Corporation Resources, un ofshore din Insulele Cayman, cunoscute ca fiind un refugiu sigur și discret pentru banii americanilor bogați.

Am încercat să aflăm mai multe de la administrația acestei companii, dar ne-am lovit de un veritabil zid al tăcerii. Gabriela Rebeja, care figurează în calitate de administrator al Frontera Resources SRL în Moldova, după ce ne-a zis să trimitem întrebările, peste câteva zile ne-a recomandat să ne adresăm la Helen Chan de la firma de consultanță Buchanan, responsabilă de relațiile Frontera cu presa.

Un răspuns la solicitarea noastră de informații despre planurile Frontera pentru Moldova așa și nu am primit.

Americanii vor teren și licență pentru prospecțiuni

În același timp încă în noiembrie 2013, Steve C. Nicandros, președinte și acționar la Frontera Resources, i-a adresat o scrisoare premierului de atunci Iurie Leancă în care anunța despre „intenția de a-și extinde în Republica Moldova afacerile din domeniul petrolului și gazelor naturale“.

Advertisement



Acesta făcea trimitere și la o promisiune pe care ar fi făcut-o în 2011 fostul premier Vlad Filat privind „asigurarea unui teren de explorare a resurselor de petrol și gaze, dar și eliberarea unei licențe de activitate în domeniu“, promisiune ce ar fi urmat să fie onorată la începutul acestui an. Totodată, Nicandros îi solicita o audiență șefului Executivului, menționând că ar desfășura activități în Georgia, Armenia, Ucraina și Azerbaidjan.

Autoritățile nu au dat curs aceste solicitări, invocând lipsa cadrului legal necesar și anume a unei legi a Subsolului. Totodată specialiștii din cadrul structurilor Ministerului Mediului și Resurselor Naturale spun că din partea companiei nu ar fi ajuns la ei vreo solicitare de licență pentru prospecțiuni și pentru exploatarea resurselor naturale.

"Au fost pe la noi, dar foarte de mult. Au cercetat documentele de arhivă și atât", ne-a declarat Vladislav Stropșa, specialist la Direcția control geologic și supraveghere minieră din cadrul Agenției Geologie și Resurse Minerale (AGRM).

În schimb Veronica Josu, șef-adjunct al Direcției Resurse Naturale din cadrul Ministerului Mediului a precizat că inițial Frontera ar fi dorit să obțină dreptul de a face prospecțiuni pe întreg teritoriul Moldovei, după care s-au limitat la un segment din teritoriul țării situat mai la sud de Ungheni. Era vorba de un teritoriu de circa 7.000 kilometri pătrați, sau mai mult de 20% din suprafața Moldovei.

"Au tot umblat pe aici specialiști de ai lor, căutând să ne convingă că sunt o companie serioasă, că au prospecțiuni și zăcăminte în Georgia și alte părți. Până la urmă nu au obținut nimic", ne-a relatat Veronica Josu.

În același timp savanții moldoveni se arată sceptici în prvința unor astfel de oferte, ținând cont de experiența din ultimii 20 de ani, când o altă companie americană Redeco Ltd a făcut prospecțiuni în sudul Republicii Moldova timp de 10 ani și așa-și nu a prezentat date și studii privitor la rezervele de petrol și gaze. 

Avem rezerve de gaze dar nu le extragem

Rezervele de gaze naturale din Moldova sunt concentrate în special în raionul Cantemir, în apropierea localităților Victorovca și Baimaclia, iar cele cele de petrol la Văleni, Cahul și sunt exploatate de compania Valiexchimp. Cantitatea de gaze care poate fi extrasă chiar acum este estimată la circa un miliard de metri cubi.

Volumul pare unul nesemnificativ și poate asigura 90% din consumul țării noastre numai pentru un an. Totuși, resursele naturale rămân sub pământ, chiar dacă avem posibilități tehnice să le extragem.

Astfel din cele 21 de sonde existente, sunt funcționale 15, de unde am putea obține lunar până la 300.000 de metri cubi de gaze. În același timp compania operează doar cu o sondă pentru că nu are acces la rețeaua națională de distribuție, din care se extrag doar 10.000-20.000 de metri cubi de gaze pe lună.

Au forat și rușii, și americanii

În perioada sovietică, pe tot teritoriul Moldova s-au făcut foraje pentru a afla dacă aici există rezerve de petrol și gaze. Lucrările au fost stopate în anii ’70, după descoperirea zăcămintelor uriașe de hidrocarburi în Siberia. Sondele au fost în mare parte distruse, iar rezultatele - ascunse.

20 de ani în urmă, în 1995, Guvernul a semnat un acord de concesiune cu Redeco LTD din SUA, care urma să exploreze și să extragă petrol și gaze din sudul țării timp de 20 de ani. În 2007, Executivul i-a retras companiei dreptul exclusiv pentru exploatarea zăcămintelor, deoarece aceasta nu și-a onorat angajamentele. În mai 2008, Valiexchimp a preluat de la compania americană toate drepturile și obligațiunile.

Moldova ar putea avea patru mici reactoare nucleare și un terminal de gaz lichefiat



Oportunitati