Expert-Grup: Perpetuarea crizei poate duce la falimentul democrației în Moldova

shadow
Luni, 02.11.2015 10:35   2674
În pofida creșterii Produsului Intern Brut înregistrate în prima jumătatea anului 2015, economia moldovenească continuă să se afle în recesiune, constată economiștii de la Expert-Grup

"Pentru a unsprezecea lună consecutiv, Indicele Compozit Anticipator, calculat lunar de către Expert-Grup, se află sub nivelul de 100, relevând faptul că economia se contractează. Totuși, remarcăm că descreșterea temperează, iar având în vedere caracterul anticipator al Indicelui monitorizat, ne putem aștepta la o fază de stagnare spre finele anului curent și începutul anului viitor", se arată în studiul Realitatea Economică al centrului Exert-Grup.

Cum se propagă criza

"Principalele canale prin care se propagă criza economică sunt sectorul bancar, exporturile și remiterile. Sectorul bancar este afectat din cauza crizei de credibilitate în urma fraudelor comise de către 3 bănci deja lichidate (BEM, BS și UB), care este agravată de înăsprirea destul de severă a politicii monetare; totodată, reducerea consumului și criza economică contribuie la acumularea activelor toxice în sistem.

Prin urmare, atât băncile au devenit mai precaute în procesul de creditare, cât și cererea pentru credite a scăzut.

Advertisement

Astfel, în septembrie 2015, volumul creditelor noi a diminuat cu 37% f-a-p, iar dacă luăm în calcul efectul deprecierii monedei naționale descreșterea este și mai vizibilă: - 62% f-a-p scădere a creditelor în lei și o reducere de circa 2 ori a creditelor în valută străină.

Exporturile sunt în continuă scădere timp de 15 luni, iar în august 2015 (cele mai recente date disponibile), acestea au diminuat 28% f-a-p, în principal din cauza crizei economice din Rusia și creșterii economice slabe din UE. În aceeași lună, remiterile s-au redus tocmai cu 47% f-a-p, fiind o cădere-record chiar și comparativ cu perioada crizei economice din 2009. Drept rezultat, acesta a avut repercusiuni asupra consumului, activității investiționale și veniturilor bugetare.

Criza profundă de țară

Totuși, pe lângă criza economică, criza bugetară și problemele din sectorul bancar, Republica Moldova se confruntă cu o criză mult mai fundamentală: criza profundă de țară. În esență, principalele instituții care asigura funcționarea normală a oricărui stat sunt fisurate.

Parlamentul și partidele politice sunt mai mult preocupate de luptele interne și mai puțin de promovarea reformelor; Guvernul este prizonierul luptelor de partid, dar și a aranjamentelor din afara clădirilor guvernamentale și, respectiv, are spațiu de manevră foarte limitat; competențele limitate ale Guvernului sunt agravate de criza bugetară și refluxul de cadre calificate, care împiedică promovarea reformelor; sistemul justiției aparent s-a autoconservat și se opune reformărilor – fapt confirmat indirect de declarațiile șefului delegației UE la Chișinău; iar încrederea societății și a comunității internaționale în instituțiile statului a ajuns la nivele minime istorice.

În același timp, sentimentele de protest în rândul populației cresc – fapt relevat de Barometrul Opiniei Publice – la fel cum crește și nivelul inflației și riscul de sărăcie.

Perpetuarea acestei crize fundamentale de țară riscă nu doar să submineze vectorul pro-european al Moldovei, ci să ducă la falimentarea întregului sistem democratic de guvernare", constată ecoomiștii de la Expert-Grup.

Expert-Grup: Moldova va ieși din criză la anul



Oportunitati