Banca Mondială oferă 80 milioane de dolari, Moldova are nevoie de 10 de ori mai mult

shadow
Duminică, 01.11.2015 09:56   2688
Banca Mondială va aloca o finanțare de 80 milioane de dolari pentru Republica Moldova, care vor fi investiți în reabilitarea și modernizarea a 300 kilometri de drumuri locale.

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat pe 31 octombrie, o finanțare de 80 milioane de dolari pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului Îmbunătățirea drumurilor locale, care va sprijini Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) în reabilitarea și modernizarea a 300 km de drumuri locale.

Drumuri pentru acces la școli și spitale

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, finanțarea are drept obiectiv "oferirea accesului rutier sigur și durabil la instituții de învățământ, instituții medicale și piețe de-a lungul unor coridoare selectate, cu accent pe reabilitarea drumurilor care vor permite copiilor din zonele rurale să beneficieze de acces sporit la școlile consolidate – “școli de circumscripție” – rezultate din optimizarea rețelei de școli".

Totodată proiectul își propune să susțină necesitățile țării pentru un sistem eficient de transporturi, care ar facilita mobilitatea cetățenilor, accesul sporit la servicii sociale și economice, și ar încuraja creșterea activității comerciale pe piețele internaționale și locale.

“Proximitatea Moldovei de cea mai mare piață din lume – Uniunea Europeană – subliniază importanța unei infrastructruri rutiere de calitate, care ar spori competitivitatea economică și creșterea bazată pe exporturi”, a declarat Alex Kremer, Director pentru Moldova în cadrul Băncii Mondiale.

“Adițional, realitățile demografice ale Moldovei și decalajul de venituri cu vecinii săi din Uniunea Europeană relevă necesitatea modernizării urgente a drumurilor pentru a facilita accesul Moldovei la servicii publice și oportunități economice sporite care ar contribui la o dezvoltare sustenabilă și partajată.”

Starea proastă a drumurilor, o barieră în calea dezvoltării

Situația actuală a rețelei de drumuri din Republica Moldova constituie un impediment major în accesul populației rurale la servicii de sănătate și educație. De asemenea, drumurile locale mai bune sunt importante pentru agricultură.

Advertisement

Ele sporesc legăturile dintre gospodăriile agricole și piețe și ajută la crearea oportunităților economice suplimentare pentru gospodăriile agricole și lucrătorii acestora, categorii sociale care înregistrează unele dintre cele mai mari rate ale sărăciei din țară, la nivel de circa 40%.

Obiectivele proiectului Îmbunătățirea drumurilor locale sunt:

Finanțarea reabilitării și modernizării a 300 km de drumuri locale prioritare, cu accent pe acces rutier între localitățile rurale și rețeaua de drumuri naționale, prin asigurarea unei conectivități adecvate și oferirea unor soluții eficiente din punct de vedere al costurilor; și
Susținerea capacităților instituționale ale sectorului în vederea menținerii și ameliorării rețelei de drumuri regionale și locale, cu accent pe asistență în consolidarea cheltuielilor fondului rutier, monitorizarea și evaluarea lucrărilor, dezvoltarea standardelor pentru planificarea și construcția drumurilor locale, și sprijinirea programului de siguranță rutieră pe plan local, și altele.

Împrumutul va fi oferit pe un termen de cinci ani, cu o dobândă de 0,5% per an pentru Acordul de finanțare și respectiv 0,25% per an pentru Acordul de credit.

Miliarde pentru astuparea gropilor

Cu drumuri pline de gropi și cu pierderi de miliarde de lei pentru economia țării, reabilitarea șoselelor a devenit în ultimii ani una dintre prioritățile naționale. O demonstrează și evoluția alocațiilor din bugetul de stat, dar și creditele de sute de milioane venite de la finanțatorii externi.

Anul acesta, bunăoară, Fondul Rutier a trecut pentru prima dată de cota de 1,5 miliarde de lei, dar din cauza crizei, Guvernmul a decis să taie vreo 500 de milioane de lei.

Chiar dacă alocațiile cresc, gropile nu vor dispărea degrabă. Pentru aceasta până în anul 2022 e nevoie de circa 30 de miliarde de lei, arată „Strategia de Transport și Logistică 2013-2022“, adoptată în septembrie 2013 de Guvern.

Banii finanțatorilor externi, sursa principală

Majoritatea finanțării lucrărilor de reabilitare a drumurilor nu provine însă din Fondul Rutier, ci din banii partenerilor externi. Astfel Strategia prevede că în acest an valoarea finanțării externe pentru drumuri urma să fie de 192 de milioane de euro, în 2016 - la 187 de milioane de euro, după care să se diminueze la 120 de milioane de euro.

În același timp se prevede că vor crește alocațiile din Fondul Rutier, care în 2016 ar urma să ajungă la 103 de milioane de euro, iar în 2020 la 150 milioane de euro din contul majorării accizelor la produsele petroliere și a unor taxe rutiere. Doar astfel țara noastră ar putea părăsi ultimele poziții în clasamentele internaționale privind calitatea drumurior.

Avem destule șosele? Guvernul a tăiat la rectificare 485 de milioane din bugetul pentru reabilitarea drumurilor

Misterioasa companie ce va da startul construcției șoselei de centură a Chișinăului

Cum ne ajută Banca Mondială

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială, în 1992, peste un miliard de dolari au fost alocați unui număr de aproximativ 60 de proiecte în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 8 proiecte active, totalul angajamentelor constituind 255 milioane de dolari.

Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea mediului de afaceri, educația, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul ambiant și altele. Corporația de Finanțare Internațională a investit 233 milioane de dolari în 24 proiecte în diverse sectoare, iar Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane de dolari. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Băncii Mondiale.  



Oportunitati