Executivul pregătește o lovitură pentru Shor

shadow
Marţi, 20.10.2015 05:30   5996
Premierul Valeriu Streleț susține că firma ce a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău nu și-a îndeplinit angajamentele asumate.

Guvernul va anunța public pe 6 noiembrie care va fi decizia grupului de lucru, care a examinat sugestiile CNA ca să fie reziliat contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, a declarat pe 19 octombrie, prim-ministrul Valeriu Streleț.

Streleț: Concesionarul Aeroportului Chișinău nu și-a îndeplinit angajamentele

Comisia creată de Guvern pe 8 septemebrie, a prezentat pe 2 octombrie raportul cu privire la modul în care și-a onorat angajamentele compania Avia Invest, care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău. Raportul este pe aproape 100 de pagini și denotă că există temeiuri de a considera că, de fapt, concesionarul „nu și-a îndeplinit în deplină măsură angajamentele”, iar sumele investite confirmate documentar „sunt inferioare celor ce urmau să fie real executate”, conform contractelor, a precizat Valeriu Streleț.

„Vă anunț că comisia care a analizat situația de la aeroport a finalizat raportul. Decizia este că concesionarul nu și-a îndeplinit pe deplin angajamentele sale. Nu au fost făcute investițiile necesare, dar și capitalul minim al concesionarului pe care trebuie să le aibă la moment este insuficient, conform condițiilor contractuale. O altă încălcare este și evaluarea volumului real al lucrărilor efectuate la aeroport, din cauză că lipsește documentația referitor la aceste lucrări. La fel este un aspect important este și experiența pe care trebuie să o aibă concesionarul, sau compania, aceasta, AviaInvest a apărut nu știu de unde”, a afirmat premierul.

Valeriu Streleț a subliniat, în particular, că întreprinderea trebuia să investească și să execute lucrări în valoare de 45 de milioane de euro, până la 30 august 2015.

În același timp firma a raportat o sumă de 46 de milioane de euro, din care 16 milioane reprezintă plăți în avans pentru lucrări care abia urmează să fie executate. Mai există și o serie de constatări care se referă la „minimul capitalului statutar pe care trebuie să-l aibă această întreprindere concesionară”, precum și „experiența pe care trebuie să o dețină în domeniu”.

Contractul „a fost scris în defavoarea intereselor Republicii Moldova și doar în favoarea concesionarului”, a afirmat premierul.

Advertisement



Şeful Executivului a declarat că a semnat mai multe dispoziții pentru a acumula date și fapte suplimentare, astfel ca până la 6 noiembrie comisia să prezinte recomandările definitive referitoare la decizia de a iniția sau nu procedura de reziliere, posibilele riscuri care există și referitor la modul cum să se facă această procedură.

Conexiuni cu Ilan Shor

O eventuală reziliere a contractului de concesiune ar putea constitui o lovitură pentru afacerile lui Ilan Shor, care este președintele Consiliului de Administrație al Avia Invest și unul dintre beneficiarii principali.

Totodată Petru Jardan, directorul Avia Invest, a lucrat mai mulți ani în structurile lui Ilan Shor.

Amintim că anterior Centrul Național Anticorupție a recomandat Guvernului să anuleze contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, semnat doi ani în urmă cu compania Avia Invest.

"Auditorii de la Inspecția Financiară au constatat că în perioada de raportare în dezvoltarea aeroportului nu a fost făcute investiții de către companiile-investitori, ci s-au folosit banii proveniți din activitățile aeroportului (430 milioane de lei în perioada 2013-2015 n.r.)", se arăta în raportul CNA.

Totodată revizorii au atestat faptul că în această perioadă tot din banii proveniți din prestarea de servicii aeroportuare, Avia Invest ar fi făcut donații de 9,3 milioane de lei pentru clubul de fotbal Milsami, Orhei, a cărui sponsor este Ilan Shor.

Citiți și: Aeroportul Chișinău „a zburat” în ofshore

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod.

La Kolomenskii Zavod coproprietar era Serghei Glinca, un prosper om de afaceri moldovean (locul 154 în topul Forbes 2013 al celor mai bogați ruși), cu o avere de 650 de milioane de dolari.

În primăvara anului 2014 acționar majoritar la Avia Invest ajunge firma Komaksavia, care are un capital social de doar 100.000 de ruble rusești (circa 1.300 de euro) și care a fost fondată abia la începutul 2014 de Habarovski Aeroport, cu o contribuție de 1% din capital, și Upravliaiușcia Kompania Komaks (UK Komaks) - cu 99%.

La finele anului trecut structura de proprietate a fondatorilor companiei Avia Invest a suferit noi schimbări radicale. Astfel noul acționar al firmei Komaksavia din Moscova, care deține o cotă de 95% la Avia Invest din Chișinău, este firma britanică TB Team Management LLP.

Proprietari la TB Team Management LLP sunt firmele Dylox United LTD de pe insulele Virgine Britanice și Valtara A.V.V. din Aruba (ofshore ce face parte din federația de insule ce intră în componența Olandei). Cine este beneficiarul final al acestei structuri "stufoase" de proprietate nu este clar.

Citiți și: Compania unui miliardar rus și afaceriști locali vor reconstrui pista Aeroportului

Citiți și: CNA: Guvernul trebuie să anuleze contractul de concesionare a Aeroportului

Administrația companiei Avia Invest, care a primit în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, a reacționat după ce Guvernul a luat în calcul opțiunea privind rezilierea contractului de concesionare.

„Compania respectă termenii de cesiune. Am fost deschiși spre colaborare cu organele de control. După verificări s-au făcut concluzii și rapoarte care au arătat că nu au fost depistate încălcări. Avia Invest își respectă angajamentele și obligațiunile”, a declarat Petru Jardan, directorul companiei.

Managerul a susținut că în procesul de transmitere în concesiune a Aeroportului nu a fost admisă nici o încălcare, iar statul a luat o decizie bună și că cifrele demonstrează că este un pas corect.



Oportunitati