Planul de expansiune economică a României în Moldova

shadow
Joi, 08.10.2015 05:26   2621
Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre din România împreună cu economistul Petrișor Peiu, au propus un plan de expansiune economică a țării vecine în Moldova

După ce au lansat ideea creării unui fond de investiții numit Fondul Moldova, care să atragă participații publice și private din România, menit să gestioneze o politică de investiții în infrastructură și în obligațiuni ale Republicii Moldova și să administreze aceste investiții, doi experți români vin cu nouă inițiativă - un plan de expansiune economică.

Autorii Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) din România și economistul Petrișor Peiu, expert în cadrul FUMN l-au denumit Decalogul expansiunii economice a României.

Potrivit celor doi experți "concomitent și fundamentat pe un pact de tip Snagov (politic n.r.) pentru Republica Moldova, România trebuie să elaboreze un proiect economic croit explicit pentru malul stâng al Prutului".

"Este în avantajul ambelor părți. Pe fond, România are nevoie de expansiune pentru a asigura creșterea propriei industrii dar și pentru a câștiga relevanță și importanță la nivel european. Republica Moldova are nevoie de investiții și asistență financiară pentru a ieși din groapa de „potențial economic” și din situația de criză permanentă. Conceptul de expansiune economică exprimă cel mai bine ceea ce avem nevoie ca națiune: un ansamblu de politici investiționale și comerciale, proiectate unitar, pe termen lung si coordonate la nivelul întregii societăți, în vederea concentrării tuturor forțelor/resurselor disponibile", își argumentează planul cei doi specialiști.

1. Fondul Moldova – Planul Marshall pentru Republcia Moldova

Pe scurt, este vorba despre un fond deschis de investiții listat la Bursa de Valori București. El va începe cu constituirea, prin aportul statului român, a unui fond de investiții cu 100 milioane euro. În prima etapa, Ministerul de Finanțe va subscrie integral suma de 100 milioane Euro. În etapa a doua, se vor emite acțiuni noi în valoare de aceeași suma (100 milioane Euro) care se vor subscrie de către investitorii interesați, în două tranșe (una pentru investitorii institutionali și alta pentru investitorii de retail). În etape ulterioare, Fondul va emite acțiuni noi (prin majorare de capital social) în tranșe de câte 100 milioane Euro pe măsură ce vor exista proiecte de investiții identificate. În trei ani se poate atinge o valoare a fondului de un miliard de euro.

2. Parteneriatul stat-companii-cetățeni

Al doilea pilon important in drumul spre succesul unei politici globale față de Republica Moldova este construirea și fundamentarea unui parteneriat trilateral stat-companii- cetățeni, adică o platformă comună prin care statul să poată interveni in sprijinul companiilor care sunt dispuse să creeze investiții majore in teritoriul dintre Prut și Nistru și, în același timp, să coaguleze energiile investiționale ale cetățenilor români care nu dispun, individual, de resurse și instrumente suficiente pentru investiții individuale.

Orice leu cheltuit pentru investiții in Republica Moldova trebuie să aibă destinție precisă și să se integreze în efortul colectiv de a urmări un plan de expansiune românească. Nu suntem suficient de bogați pentru a ne risipi resursele în mișcări haotice, individuale și, pe de altă parte, statul trebuie să ajute la concentrarea investițiilor în punctele nodale urmărite astfel încât să se obțină efectul maxim cu resusele minime alocate. Nu în ultimul rând, companiile românești trebuie ghidate să ocolească capcanele administrative din Republica Moldova.

3. Un plan de investiții pe termen lung

Extinderea spațiului economic românesc în Republica Moldova se poate face numai pe piloni stabili, numai gândind politici investiționale cu „bătaie lungă”; Republica Moldova este genul de piață care nu poate oferi rezultate speculative, pe termen scurt sau mediu.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati