Rusia a redevenit principala piață de desfacere a produselor din Moldova

shadow
Joi, 01.10.2015 08:33   2048
În trimestrul II al acestui an Republica Moldova a exportat în Rusia mărfuri în valoare de 58,8 milioane de dolari, cu circa trei milioane mai mult decât în România, arată Balanța de Plăți a BNM

Rusia a redevenit principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, depășind România, care de anul trecut devenise lider la acest capitol. Cel puțin așa arată datele prezentate în Balanța de plăți pentru trimestrul II de către Banca Națională a Moldovei. Astfel în trimestrul II exporturile în Rusia au constituit 58,8 milioane de dolari, cu circa 3 milioane de dolari mai mult decât în România.

În același timp datele Biroului Național de Statistică arată că România este în continuare principala piață de desfacere pentru produsele exportate din Moldova.

BNM oferă o explicație pentru aceste diferențe. Cifrele prezentate în Balanța de Plăți sunt în baza datelor BNS (baza de date a declarațiilor vamale), dar "fără bunurile pentru/după prelucrare pentru care nu are loc schimbul de proprietate, selecții la import (prețuri CIF) după principiul țării de livrare".

Advertisement

Cum Putin a făcut din România principalul partener comercial al Moldovei

Aceleași date arată că în afară de Rusia și România, principalele piețe de desfacere pentru bunurile din Republica Moldova (fără bunurile pentru/după prelucrare) în trimestrul II 2015 au fost Belarus, Marea Britanie, Italia, Germania, Kazahstan, Polonia, Elveția, Turcia, valoarea cumulată a exporturilor în aceste țări constituind 75,1% din totalul exporturilor.

Potrivit BNM, exporturile de bunuri din Republica Moldova au însumat 381 milioane de dolari, din care 49,7% au ca destinație țările Uniunii Europene, 35,8% sunt orientate către țările CSI, restul de 14,5% revin exporturilor către alte țări.

În timp ce exporturile către țările CSI s-au diminuat cu 31,1% comparativ cu perioada similară a anului precedent, pe seama scăderii de 2,1 ori a exporturilor către Rusia și de 2,6 ori a celor către Ucraina. Concomitent, livrările în țările Uniunii Europene s-au majorat cu 18,2%, în special grație majorării exporturilor către Marea Britanie, de 6.7 ori, și a celor către România – cu 29,6%.

Blocaje la exportul de fructe spre Rusia



Oportunitati