Cine a blocat accesul CNA la baza de date a Vamei

shadow
Marţi, 29.09.2015 06:44   5426
Centrul National Anticoruptie se jeluie că nu mai are acces la blocul de date cuprinse în Sistemul Informațional Integrat Vamal și Sistemul „ASYCUDA World”. Aceasta ca urmare a unor modificări în legislație

Doua modificari operate succesiv în textul articolului 17 din Codul vamal al Republicii Moldova au dus la blocarea accesului ofițerilor Centrului National Anticoruptie (CNA) la blocul de date cuprinse în Sistemul Informațional Integrat Vamal și Sistemul Informational Integrat Vamal „ASYCUDA World” și în consecință nu permite efectuarea unor anchete privind fraude și evaziuni fiscale.

Aceasta chiar dacă accesul la sistemele informationale de date este legiferat expres prin prevederile Legii privind activitatea speciala de investigatii: „ofiterii de investigatii, în limitele dosarului special, au acces gratuit la datele sistemelor informationale, cu exceptiile prevazute de legile respective”.

Deputații AIE-2 și Guvernul Gaburici

Prima modificare a fost operată de deputații AIE-2 în noaptea de 23 decembrie 2013, când la pachet au fost adoptate o serie de modificări în legislația fiscală și vamală, multe anulate ulterior după sesizarea Curții Constituționale.

Advertisement

A doua modificare s-a făcut pe 12 aprilie 2015, când Guvernul Gaburici și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru un pachet de legi cu privire la politica fiscală și vamală.

"Sesizam faptul ca Serviciul Vamal a îngradit subit și neargumentat accesul organelor de investigații ale institutiilor/structurilor de ocrotire a normelor de drept din țară, la informatii care sunt indispensabile descoperirii infracțiunilor de corupțe și fraudă economică, - infracțiuni care în unele cazuri reies nemijlocit din activitatea vamală. Limitarea furnizarii datelor aferente activitatii vamale, face imposibilă la moment documentarea faptelor infracționale aflate la etapa de documentare în afara procesului penal, ori aceasta stare de lucruri duce la stoparea în prezent a dosarelor speciale care vizeaza posibile fapte/activitati criminale cu implicarea declarantilor si a functionarilor din sistemul vamal, din simplul motiv ca din start este periclitat caracterul secret al investigatiilor unor asemenea fapte, prin informarea „legala” a acestor subiecti (și, deci, divulgarea informatiei)", susține Viorel Chetraru, directorul CNA într-o notă de argumentare.

Vama refuză accesul la informații susținând că "datele ar fi cu accesibilitate limitată"

Potrivit șefului CNA, Serviciul Vamal refuză accesul la informații susținând că "datele ar fi cu accesibilitate limitată", chiar dacă Legea privind accesul la informație stabileste că „nu se vor impune restrictii ale libertății de informare decât dacă furnizorul de informații poate demonstra ca restricția este reglementată prin lege organică și necesară pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale persoanei".

În consecință conducerea CNA propune revenirea la formulă veche din Codul vamal de până la modificările adoptate de Parlament în decembrie 2013 și Guvernul Gaburici în aprilie 2015.



Oportunitati