Sindicatele au scos la mezat activele. Un imobil din centrul Capitalei a ajuns sub controlul unui offshore

shadow
Vineri, 25.09.2015 05:14   6610
Confederația Sindicatelor din Republica Moldova a decis să vândă o parte din averea moștenită, în special imobile din centrul Capitalei pentru a acumula bani pentru „investiții”

Mișcarea sindicală din Republica Moldova se află într-o criză profundă, atât de imagine, cât și financiară. Afilierea politică și interesele economice ale unor lideri sindicali nu mai sunt un secret.

Pe parcursul ultimilor ani o mare parte din active a fost comercializată, inclusiv hoteluri, sanatorii și imobile.

"Suntem un ONG și nu trebuie să facem licitație!"

În acest an Consiliul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a luat decizia de a vinde un șir de active. Lista însă nu este publică și a fost tăinuită chiar și de unii lideri sindicali.

„Nu suntem instituție de stat, ci un ONG și nu trebuie să o anunțăm și să facem licitație publică”, ne-au explicat un lider sindical.

Unul dintre imobilele care deja a fost vândut se află chiar în buricul târgului. E vorba de un imobil de pe strada Pușkin 26, colț cu bulevardul Ştefan cel Mare, care se află în imediata apropiere de sediul Guvernului și a centrului comercial Gemeni și unde se afla Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”.

Sergiu Boța, vicepreședinte Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” a confirmat faptul că imobilul este vândut. „Noi mai stăm aici până la 1 noiembrie și ne mutăm în sediul central al Confederației (str. 31 august 1989, 129 n.r.)”, a precizat Boța.


Imobilul de pe strada Pușkin 26

Nicolae Suruceanu, secretar confederal a spus inițial că nu știe nimic despre scoaterea la vânzare a activelor și despre comercializarea sediului Agroindsind.

„Clădirea este într-o stare foarte proastă și nu mai este funcțională. Nu a fost reparată încă din perioada de înainte de al doilea război mondial (datele cadastrale arată că a fost ridicată în 1957 n.r). E un monument istoric și trebuie să decidem dacă o modernizăm sau o dăm unui investitor strategic ca acesta să o modernizeze. Nu e vorba despre vânzarea acesteia”, a afirmat liderul sindical. Ulterior acesta a precizat că de fapt nu a fost informat despre vânzarea imobilului.

Mihai Hâncu, vice-președintele Confederației a declarat că sindicatele din agricultură nu au avut niciodată un sediu. „Spațiul în care activau și care a fost vândut aparținea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova”, a afirmat Mihai Hâncu.

Advertisement



În schimb Mihail Lașcu, președintele Federației Sindicatelor din Moldova “SINDLEX” a declarat că nu doar această clădire a fost votată în cadrul unei ședințe a Consiliului Confederal pentru a fi comercializată.

„Avem mai multe proiecte investiționale și banii acumulați din vânzarea obiectivelor vor fi direcționați pentru realizarea lor. A fost licitație și a câștigat compania care a oferit cel mai bun preț”, a precizat Mihai Lașcu, fără a oferi și alte detalii.

Noul proprietar se ascunde în spatele unui șir de firme

Tranzacția de vânzare a imobilului a avut loc pe 19 august 2015, iar cumpărător apare firma Capital Investments ce are un capital de circa un milion de lei și care a fost înregistrată la începutul acestui an la Hâncești.

Proprietar este firma Polyfidia Services Limited din Cipru, care la rândul ei are doi fondatori (cu cote egale) din Cipru – Normax Management Limited și Normax Holdings Limited. La cele două companii acționari figurează Maria Kadi și Afroditi Polydorou din Cipru.

Cel mai probabil că beneficiarii finali sunt din Moldova, pentru că Maria Kadi și Afroditi Polydorou apar în calitate de directori, secretari și fondatori la zeci și sute de firme cu sediul în Cipru.

Sergiu Şterbeț, directorul companiei Capital Investments din Hâncești, care a cumpărat imobilul sindicatelor nu a dorit să vorbească despre tranzacție. „Nu este o informație secretă, dar nu pot să vă spun prin telefon”, ne-a declarat Şterbeț, care mai deține o firmă ce se ocupă cu importul și comercializarea frigiderelor pentru vin pentru restaurante, hoteluri și oameni bogați.

Am revenit de câteva ori, dar Şterbeț a spus în permanență că este ocupat. Şi solicitarea prin email a rămas fără răspuns.



Legături cu Holdingul Shor

În același timp a fost schimbată paza clădirii și acum este asigurată de angajații firmei SRL Klassica Force ce face parte din Holdingul Shor.

Totodată din luna mai 2015 o altă firma din cadrul Holdingului Shor, Klassika Asigurări a închiriat pentru o perioadă de 10 ani un spațiu de 127 metri pătrați din acest imobil.

Cât valorează imobilul

Amplasat în centrul Capitalei, imobilul a fost construit în anul 1957 și are o suprafață de 609 metri pătrați conform documentelor sindicatelor, însă datele cadastrale arată o suprafață de trei ori mai mare - 2.010 de metri pătrați.

Imobilul este evaluat de cadastru la o valoare de 13,65 milioane de lei, iar terenul pe care este amplasat are o suprafață de 8,1 ari și o valoare de 2,3 milioane de lei. În total aproape 16 milioane de lei, adică ceva mai mult de 700.000 de euro. În același timp agenții imobiliari susțin că un astfel de imobil fie și într-o stare proastă costă de 3-5 și chiar de 10 ori mai mult.

Unde a dispărut averea sindicatelor

După destrămarea Uniunii Sovietice, Sindicatele din Moldova s-au pomenit cu o avere de invidiat, estimată la peste 200 milioane de dolari. Patrimoniul moștenit de la fostul VŢSPS, organizația sindicală unională, includea imobile, stațiuni turistice, sanatorii, numeroase baze sportive, campinguri și tabere de odihnă.

O investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice arată că din cele peste 100 de obiective, acum au rămas doar câteva. Apogeul vânzărilor a fost în perioada 2006-2011 când  o mare parte din acest patrimoniu a ajuns în proprietatea mai multor companii afiliate omului de afaceri Ilan Shor. Înstrăinarea s-a făcut exclusiv prin negocieri directe, nu prin licitații, majoritatea bunurilor fiind puse ulterior în gaj pentru credite mai mari decât prețul obiectelor. Multe tranzacții fac obiectul unor dosare penale.

De notat că alin 4, art. 25 din Legea Sindicatelor stipulează că "Patrimoniul sindicatelor este inviolabil, indivizibil și nu poate fi naționalizat, însușit, înstrăinat sau gestionat de alte persoane, inclusiv de autoritățile publice, fără acordul proprietarului".

* * *

"Acest material a fost realizat în cadrul proiectului "Jurnalismul business de investigație pentru transparență și integrarea europeană a Moldovei”, implementat de Business News Service (Mold-Street.com) cu suportul fundației americane National Endowment for Democracy (NED). Opiniile exprimate în cadrul articolului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția NED sau a Guvernului SUA.”



Oportunitati