Lichidarea celor trei bănci a provocat retrageri de bani de la majoritatea băncilor

shadow
Luni, 24.08.2015 09:02   2348
În luna iulie s-a atestat o scădere cu peste 600 de milioane de lei a depozitelor populației din băncile moldovenești. Populația și-a retras banii practic din toate băncile, potrivit datelor BNM.

Scandalul legat de frauda de circa un miliard de dolari din cele trei bănci - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială - continuă să aibă reprecursiuni grave asupra întregului sistem bancar. Bâlbâiala autorităților stimulează neîncrederea populației în toate băncile locale, iar anunțul întârziat cu privire la lichidarea celor trei băncii a accelerat procesul de retragere a depozitelor bancare.

Doar în luna iulie 2015, valoarea depozitelor bancare ale populației s-a diminuat cu peste 600 de milioane de lei și a constituit 34,82 miliarde de lei.

Cea mai mare scădere s-a atestat la Banca de Economii, cu circa 320 de milioane de lei.

Advertisement

Pe locul doi se află Moldova Agroindbank cu o scădere de aproape 100 de milioane de lei, pe trei Banca Socială cu 91 de milioane de lei, iar pe patru Moldindconbank cu circa 80 de milioane de lei. Creșteri nesemnificative ale valorii depozitelor s-au atestat la BCR Chișinău, Eurocreditbank, Mobiasbancă, Eximbank și Fincombank.

Datele Băncii Naționale relevă că în comparație cu situația de la finele anului trecut valoarea depozitelor populație este în creștere cu doar 100 de milioane de lei, în timp ce un an în urmă în aceeași perioadă s-a atestat o majorare de 2,2 miliarde de lei.

Dar și această majorare cu 100 de milioane de lei se explică în mare parte prin deprecierea leului. Or, dacă la finele anului 2014 din cele 34,71 miliarde de lei depozite ale populație, aproape jumătate erau în lei (17,2 miliarde de lei), La 31 iulie situația este alta și doar 45% din depozitele populației sunt în monedă națională, iar restul în valută.

În prezent băncile încearcă printr-o politică de majorare a dobânzilor la depozite să mențină banii populației și să atragă noi deponenți. Astfel de la începutul anului dobânzile la depozite practic s-au majorat de două ori.



Oportunitati