Experimentul rusesc continuă. Au ridicat embargoul pentru companii ce dețin doar 1% din livezi

shadow
Sâmbătă, 08.08.2015 10:14   4450
Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, Rosselhoznadzor a anulate interdicțiile temporare la livrările de fructe pe piața rusă pentru încă 17 companii din Republica Moldova

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor) a decis să continue experimentul privind importul de caise, piersici, vișine, cireșe, mere, pere, gutui, nectarine, prune și porumbele.

Astfel din 7 august a ridicat interdicțiile temporare la livrările de fructe pe piața rusă pentru încă 17 companii din Republica Moldova, toate din autonomia găgăuză.

Livrările au fost deblocate după ce s-a constatat că produsele livrate din Republica Moldova corespund standardelor de carantină și fitosanitare ale Federației Ruse, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și-a asumat angajamentul de a garanta respectarea acestor standarde.

Este vorba despre următoarele gospodării agricole: “Agro-Sadîm” SRL, “Bașkalean Agro” SRL, ”Bizim Ieri” SRL, ”LPK Impex” SRL, "Celepen Agro” SRL, “Kafadar” SRL, “Tresor” SA, “Kairîm” CAP, ”Enija” CAP, CH ”Cebotari”,”Agrosolidaks” SRL, “Gevlandri” SRL, ”Nezetli Uzium” SRL, ”Speranța” SRL, ”Kelehbar” SRL, ”Gelen Agro” SRL, ”Edinji Alians” SRL.

Mai puțin de un procent din toate livezile

Potrivit unor date difuzate de portalul Newsmaker.md, aceste 17 gospodării dețin în total circa 860 de hectare de livezi.

Advertisement

Aceste suprafețe reprezintă mai puțin de un procent din totalul livezilor din Republica Moldova. Datele Biroului Național de Statistică relevă că anul trecut în Moldova livezile ocupau o suprafață de 119.600 de hectare, din care 89.400 de hectare erau roditoare.

Decizia Rosselhoznadzor de a anula temporar embargoul pentru 17 producători agricoli a fost salutată de conducerea Ministerului Agriculturii, care susține însă că nu a fost anunțată despre acest lucru și nici nu cunoaște criteriile după care au fost selectați aceștia.

"Atât producătorii, cât și noi, salutăm acest lucru, dar rămânem pe poziția ca să anulăm aceste restricții în așa fel ca toți producătorii sau exportatorii să aibă posibilitate să exporte pe piața Federației Ruse. Desigur, acei care se conformează acestor cerințe fitosanitare", a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Ion Sula pentru Publika TV.

Anterior, Rosselhoznadzor a permis exportul de mere, pere, gutui, caise, vișine, cireșe, piersici, nectarine, prune și porumbele proaspete pentru 8 companii. De asemenea, au fost ridicate interdicțiile pentru raioanele Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Rîbnița și Slobozia din stînga Nistrului.

Şi atunci oficialii ruși au spus că au oferit dreptul de export „în calitate de experiment și se bazează inclusiv pe constatarea lipsei elementelor supuse carantinei fitosanitare în produsele moldovenești la exportul de mere”.

Nota de plată pentru embargoul rusesc

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 21 iulie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerințele fitosanitare. Chișinăul a calificat această decizie drept una politică.

Datele statistice relevă că, în anul 2013 circa 90% din exporturile de mere, pere și gutui, și peste 70% din cireșe, caise și prune din Moldova au fost pe piața rusească. Valoarea livrărilor în Rusia de astfel de fructe a constituit în 2013 circa 65 de milioane de dolari, sau peste 10% din totalul exporturilor pe piața rusească.

Rușii au suferit eșec sau Moldova s-a predat



Oportunitati