România poate crea un fond de 5 miliarde de euro pentru salvarea Moldovei

shadow
Luni, 03.08.2015 07:04   8279
Doi experți români au lansat ideea creării unui fond de investiții numit Fondul Moldova, care să atragă participații publice și private din România, menit să gestioneze o politică de investiții în infrastructură și în obligațiuni ale Republicii Moldova și să administreze aceste investiții.

Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) din România împreună cu economistul Petrișor Peiu, expert în cadrul FUMN au identificat soluția de salvare a Republicii Moldova.

Cei doi experți au propus lansarea proiectului „Go for Moldova” și crearea unui fond de investiții numit Fondul Moldova, care să atragă participații ale companiilor publice și private din România, precum și ale investitorilor privați, menit să gestioneze o politică de investiții în infrastructura și în obligațiuni ale Republicii Moldova și să administreze aceste investiții.

"Protejații" Bucureștiului au eșuat la Chișinău

"Lipsa de proiect alternativ al clasei politice de la Chișinău este evidentă. Bucureștiul, la rândul său, pare a avea dificultăți în a înțelege eșecul „protejaților” săi de peste Prut și a livra soluții pentru Republica Moldova inclusiv partenerilor euroatlantici. În acest context, tinerii români de pe ambele maluri ale Prutului au reînceput să spere la uniunea viitoare a celor două state ca unică soluție de ieșire din acest marasm al lipsei de perspectivă. Lipsa unui proiect concret, realist și asumat de către statul român ni se pare evidentă și ne face să venim cu o propunere îndrăzneață, dar realistă: realizarea unui proiect național, generat și susținut de București, pe care îl denumim proiectul „Go for Moldova”, susțin cei doi experți.

Citiți și: Cum Putin a făcut din România principalul partener comercial al Moldovei

Potrivit autorilor proiectul se bazează cu precădere pe ideea depășirii etapei „formelor fără fond” în relația bilaterală, respectiv existența unor relații politice fără suportul unor relații economice substanțiale.

"După cum se vede astăzi cu claritate, această strategie nu a fost eficientă. În pofida sprijinului politic aproape necondiționat al României și al sprijinului financiar consistent, lipsa prezenței economice strategice și a investițiilor românești în Republica Moldova este endemică", mai constată experții de la FUMN.

Proiectul are următoarele direcții strategice:
• Orientarea comerțului și investițiilor românești spre Republica Moldova ca o componentă strategică a politicii externe și de securitate a României euroatlantice;
• Suplinirea lipsei de finanțare de la Chișinău prin investiții românești din fonduri publice și private;
• Oferirea unei alternative realiste și pe termen lung pentru tinerii din Republica Moldova.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Evoluții și startup-uri   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati