Au afaceri de 10 miliarde și amenință cu judecata

shadow
Vineri, 24.07.2015 05:01   4245
Gas Natural Fenosa și Moldovagaz se arată nemulțumite de ratele mici de majorare a tarifelor și au avertizat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) că vor ataca instituția în judecată.

După cum și au anunțat anterior, conducerea companiilor Gas Natural Fenosa și Moldovagaz au făcut demersurile oficiale față de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în care au avertizat Consiliul de Administrație al ANRE despre posibila contestare a hotărârilor acesteia de ajustare a tarifelor în instanță de judecată.

E vorba de deciziile adoptate de ANRE pe 17 iulie privind ajustarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale furnizate consumatorilor finali,

Potrivit unui comunicat al ANRE cele două mari companii "s-au arătat nemulțumite de ratele mici de majorare a tarifelor la energia electrică și gazele naturale, de neincluderea în tarife a devierilor financiare acumulate în urma deprecierii valutei naționale în raport cu dolarul".

Moldovagaz cere respectarea legislației

Astfel întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz susține că "majorarea tarifului mediu pentru consumatorii finali cu 15,4% de la 5.666 pentru o mie de metri cubi până la 6.538 lei nu permite usigurarea viabilității financiare a intreprinderilor reglementate din sectorul gazelor naturale", ceea ce constituie o încălcare a prevederilor din Metodologia tarifară.

Potrivit Moldovagaz, la majorarea tarifului de către ANRE nu s-a finut cont de: cheltuielile necesare pentru procurare a gazelor naturale (cheltuielile au fost diminuate); cheltuielile necesare pentru primul an de valabilitate a Metodologiei tarifare (pct. 38,40,42) prezentate ANRE de către operatorii rețelelor de transport, distribuție și furnizare a gazeror naturale la sfârșitul anului 2014; devierile tarifare acumulate pentru perioada de reglementare a anilor 2011- 2014 ceea ce contravine pct.

Advertisement

64 din Metodologia tarifară în vigoare.

Șeful direcției economie de la Moldovagaz, Ilie Tutunaru, a spus în cadrul ședinței ANRE din 17 iulie, că din septembrie 2011, când a avut ultima revizuire, dolarul s-a scumpit cu 62% și în consecință "devierile financiare acumulate ca urmare a acestei deprecieri se cifrează la 1.963 milioane de lei".

Ajustări insuficiente pentru a asigura securitatea energetică

Spre deosebire de Moldovagaz, Gas Natural Fenosa invocă într-o scrisoare adresată atât ANRE, cât și ministerului Economiei, secretariatului Comunității Energetice, Comisiei Europene etc, Metodologia tarifară, dar și angajamentele asumate de Moldova la semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Potrivit companiei spaniole, în tarife nu au fost incluse devieri financiare de 1.283 milioane de lei, pe care aceasta nu are de unde să le ia. Totodată Gas Natural Fenosa menționează că ANRE nu a respectat propriile acte normative, iar ajustarea nu creează condiții pentru a rezolva situația financiară gravă în care s-a pomenit sectorul energetic ca urmare a deprecierii leului.

ANRE promite

În același timp Consiliul de Administrație al ANRE reiterează că a luat decizia privind neincluderea în tarife a devierilor tarifare acumulate în urma devalorizării monedei naționale în anii 2014-2015.

"Prezenta ajustare urmează să acopere doar costurile de procurare a resurselor energetice, garantînd astfel continuitatea asigurării acestora. Consiliul consideră că toate devierile tarifare acumulate de operatori urmează să fie verificate în mod minuțios, după care - examinate, în ședințe publice, pentru a lua ulterior decizia privind reeșalonarea lor pe următorii ani și includerea în tarif în procesul de actualizare a acestuia. ANRE intenționează să implice în acțiunile de verificare a devierilor tarifare experți în domeniul energetic, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, sindicatelor, alte persoane interesate", se arată într-un comuinicat ANRE.

De notat că și companiile de stat s-au arătat nemulțumite de ratele mici de majorare a tarifelor, dar acestea pot să conteste deciziile ANRE doar cu acordul Guvernului, care este proprietar.

În trecut au mai fost astfel de situații, dar de regulă nu se ajungea la procese. Cele câteva procese s-au finalizat însă cu înțelegeri amiabile sau cu decizii favorabile ANRE. De astă dată însă Gas Natural Fenosa a anunțat că ar putea apela la instanțele internaționale.

Conform rapoartelor anuale în anul 2014 Moldovagaz și Gas Natural Fenosa au fost cele mai mari companii din economia moldovenească, cu cifre de afaceri de 5,9 miliarde și respectiv 4,4 miliarde de lei.



Oportunitati