Anchetă: Sistemul Cartea Verde, fraudat cu ajutorul băncilor

shadow
Joi, 11.06.2015 05:44   4597
Republica Moldova mai are patru luni pentru a rezolva toate problemele din sistemul Cartea Verde și pentru a evita excluderea. Autoritățile spun că situația din sector este foarte gravă, iar riscul unor noi fraude se menține

Republica Moldova a mai obținut încă o amânare a excluderii din sistemul Internațional Cartea Verde și are timp până la 1 octombrie 2015, să-și soluționeze problemele din sistem. Decizia a fost luată la cea de-a 49 adunare generală a asigurătorilor Cartea Verde din Europa, care a avut pe 28 mai în Sopot, Polonia.

Citiți și: Moldova fără Carte Verde

Potrivit lui Victor Gaiciuc, președintele Consiliului Biroului Național al Asigurătorilor Auto (BNAA) din țara noastră, situația gravă de pe piața asigurărilor Cartea Verde din Republica Moldova a constituit un subiect aparte al adunării generale din acest an.

Deși mulți observatori ai pieței se așteptau la excluderea Republicii Moldova din sistem, totuși țării noastre i-au fost oferite încă patru luni pentru a-și soluționa problemele, pentru ca până la 1 octombrie, BNAA să convingă consiliul de la Bruxelles că situația se normalizează și acest proces va continua până când va fi exclus în întregime riscul unor nereguli de genul celora care au adus sistemul în prag de colaps la începutul acestui an.

Debandadă în administrarea garanțiilor financiare externe

Cu alte cuvinte, va fi obținută o stabilitate financiară, un management profesionist și nu vor mai fi posibile încălcări ale legislației. Plus la asta, Biroul moldovenesc va trebui să organizeze treninguri pentru a ridica nivelul de profesionism al angajaților din domeniu.

Deficiențele, care au fost constatate în cazul sistemului respectiv din Republica Moldova, se refereau la imposibilitatea suplimentării garanției externe de la 2,8 milioane de euro până la 4,25 milioane de euro. Această suplimentare a fost totuși reușită de către conducerea actuală a BNAA chiar în ajunul deplasării, pe 25 mai. Mai exista problema neplății pretențiilor birourilor de Cartea Verde din alte țări față de companiile de asigurări din RM, unii asigurători autohtoni având restanțe la achitarea unor plăți pentru cazuri, produse încă în anii 2011-2012.

Şi aceste restanțe la plata despăgubirilor au fost achitate până pe 28 mai. De remarcat că acestea au fost achitate de toate companiile biroului în afară de Asito.

Mobilizare generală pentru evitarea excluderii

Potrivit lui Gaiciuc, suspendarea Moldovei a fost evitată pentru moment datorită unei mobilizări generale inclusiv la nivel de guvern. Chiar premierul Gaburici a transmis către Consiliul Biroului european rugămintea să-i fie oferit Moldovei un termen suplimentar pentru a soluționa problemele de pe piață. S-au implicat și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) și chiar ambasada moldovenească din Bruxelles care au grăbit depunerea sumei necesare în fondul extern de garanție. Plus la asta, asigurătorii interni au acumulat sumele necesare de bani pentru a fi achitate restanțele financiare, pe care refuză să le plătească Asito.

Pe lângă problemele financiare, pretențiile Biroului Internațional față de asigurătorii moldoveni țin și de profesionalismul jucătorilor de pe piață dar și integritatea angajaților companiilor moldovenești de asigurări.

Ce este sistemul Cartea Verde?

„Cartea Verde” este în esență un sistem de înțelegere între asigurători, care presupune o recunoaștere reciprocă a polițelor emise de asigurătorii membri ai sistemului. De aceea, întreg sistemul se bazează pe principiul de autoreglementare. Principalul element îl reprezintă Birourile Naționale de Motoare, în cazul țării noastre – Biroul Național al Asigurătorilor Auto (BNAA).

Biroul este elementul cheie, deoarece în primul rând este membru al Sistemului European Cartea Verde, iar în al doilea rând, este elementul care se ocupă de instrumentarea cazurilor de despăgubire atât în cazul când accidentul se produce peste hotarele țării cu implicarea mașinii rezidentă în țara noastră și invers, când se produce un accident cu implicarea unei mașini ce are asigurare Cartea Verde emisă în străinătate.

Lupta pentru controlul pieței

Așa cum „Cartea Verde” este o poliță obligatorie pentru toți cei ce pleacă peste hotare, prezența pe această piață este râvnită de către toate societățile de asigurări. Spre exemplu, anul trecut primele de asigurare obținute din vânzarea „Cărții Verzi” au reprezentat 23% din piața asigurărilor, ceia ce a constituit 263,5 milioane de lei. La rândul său, suma totală a despăgubirilor de asigurare achitate a fost de 73,9 milioane de lei.

Pentru a controla piața, în anii 2012-2013 au fost eliminate din acest sistem companiile de asigurări Moldcargo, Astrovaz și Grawe-Carat, cota acestora revenindu-le companiilor Moldasig, Asito și Victoria-Asigurări, despre care se spune că ar fi controlate de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. După ce a ajuns sub controlul deplin al celor trei companii, activitatea BNAA a intrat în obscuritate, deciziile fiind ascunse de atenția opiniei publice. Plus la aceasta, la conducerea Biroului s-au schimbat mai mulți directori executivi.

În 2013 în această funcție a fost numit Victor Cilibic, un fost angajat al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care și-a dat demisia în vara lui 2014, interimatul fiind asigurat până la finele anului de către fostul vice-director al Biroului, Eugen Harabagiu.

Advertisement

Acesta, la rândul său, l-a numit prin ordin drept director interimar pe cetățeanul ucrainean Oleksandr Pinchuk, de numele căruia sunt legate mai multe acțiuni dubioase, produse în lunile ianuarie-martie, curent.

O nouă conducere a BNAA încearcă să facă regulă

Situația se schimbă la începutul acestui an, când adunarea generală a membrilor BNAA a adoptat hotărârea privind alegerea dlui Mihai Manoli în funcția de director executiv al BNAA prin votul companiilor MoldCargo, Astrovaz și Grawe-Carat, care și-au recăpătat licența de activitate pe piață. Hotărârea a fost înregistrată la 15 ianuarie de către Ministerul Justiției. În continuare, printr-o scrisoare, la 19 ianuarie BNAA informează toate instituțiile bancare că noul conducător al biroului este Mihai Manoli. Însă două bănci, despre care se presupune că ar fi controlate într-o oarecare măsură de același Platon, Moldova Agroindbank și Moldindconbank, au refuzat noului director accesul la informația bancară și conturile bancare ale BNAA.

Între timp, Victoria Asigurări, s-a adresat în instanța de judecată cu cererea privind anularea hotărârilor Adunării generale din 13 ianuarie. Prin încheierea Judecătoriei Centru din 23 ianuarie s-a dispus interzicerea membrilor Consiliului de Administrație și directorului executiv al BNAA aleși la 13 ianuarie de a emite decizii, hotărâri sau ordine (dispoziții) până la examinarea cauzei în fond.

De remarcat că instanța le-a interzis membrilor Consiliului de Administrație și lui Mihai Manoli să ia decizii sau să emită ordine însă calitatea de director al BNAA nu a fost retrasă. Cu toate acestea, angajații celor două instituții bancare au refuzat nu au permis accesul directorului executiv la informația bancară și conturile bancare ale BNAA.

La 26 februarie s-a produs o nouă adunare a BNAA, care cu 6 voturi din nouă l-a reales în funcția de Director executiv pe Mihai Manoli, însă nici după aceasta Moldindconbank nu a reacționat în niciun mod la solicitările lui Manoli privind accesul la conturile organizației La rândul lor, cei de la MAIB de această dată s-au conformat cererilor și au permis accesul directorului executiv la conturile Biroului.

Prejudicii de milioane aduse sistemului Cartea Verde

După ce Manoli a obținut accesul la informația bancară privind conturile BNAA, a depistat o serie de acțiuni absolut ilegale efectuate în perioada 23 ianuarie – 5 martie de angajații MAIB împreună cu terțele persoane și foști angajați ai BNAA.

Astfel, în perioada 23-26 ianuarie au fost acceptate de instituția bancară de la conturile BNAA efectuarea de către alte persoane decât directorul executiv Manoli Mihail, a transferurilor bănești către Asito, Moldasig, Victoria Asigurări și Donaris Vienna Insurance Group, în valoare de 823.091, sumă care era înregistrată în conturile BNAA cu titlu de Garanție Financiară Externă.

De asemenea, deși de mai bine de o lună Mihai Manoli era director executiv al biroului, MAIB a permis cetățeanului ucrainean Pinchuk Oleksandr să efectueze operațiuni.

Astfel, administrația băncii a acceptat pe 20 februarie efectuarea de Pinchuk a operațiunii de cumpărare din contul bancar în lei al BNAA, a valutei în sumă de 537.900 de dolari contra sumei de 11,29 milioane de lei la cursul de 20,99 lei pentru un dolar, care la aceeași dată au fost plasați sub formă de depozit la Moldova Agroindbank, iar peste patru zile, contractul de depozit a fost reziliat, iar cele 537.900 dolari au fost vânduți contra sumei de 8,98 milioane de lei (la un cursul de 16.70 lei per dolar). Astfel, doar printr-o singură operațiune bancară BNAA a fost prejudiciată cu 2,3 milioane de lei, beneficiar din această operațiune fiind Moldova-Agroindbank.

Rolul Moldova-Agroindbank

Tot la 20 februarie, funcționarii MAIB au acceptat ca din contul bancar în euro al BNAA să fie plasată suma de 1,6 milioane de euro cu titlu de depozit, contract care pe 24 februarie a fost reziliat. În aceiași zi din acest cont a fost vândut întregul sold de 1,6 milioane de euro la cursul de 18,84 lei/euro, înregistrându-se în contul în lei al BNAA deschis la Moldova Agroindbank suma de 30,41 milioane de lei. Prin această operațiune de vânzare a sumei în euro ce avea destinația de Garanție financiară externă, BNAA a fost prejudiciat considerabil, fiind nevoit ulterior să convertească mijloacele bănești din lei în euro la un curs extraordinar de mare, pentru a putea asigura Garanția financiară externă.

Ulterior, la data de 26 februarie, suma deținută în conturile BNAA de 37,3 milioane de lei este plasată cu titlu de depozit pe un termen de 1096 de zile iar în contractul semnat din partea Biroului de către Pinchuk, a fost fixată clauza că în caz de reziliere, BNAA va achita o penalitate în mărime de 15% din sumă, iar litigiile ce țin de executarea contractului vor fi soluționate de judecata arbitrală din orașul Moscova.

Mold-Street a încercat să obțină o reacție la acuzațiile BNAA, dar administrația Moldova-Angroindbank prin intermediul serviciului de presă a anunțat că nu oferă nici un comentariu la acest subiect.

Totodată, anume prin imposibilitatea de a converti în moneda Euro o parte din sumele aflate la conturile bancare în lei moldovenești, n-a fost posibilă din partea conducerii legitime a BNAA asigurarea Garanției financiare externe în mărime de 4,25 milioane de euro în favoarea Consiliului Birourilor din Bruxelles, care a reprezentat ulterior una din cauzele pericolului de suspendare a calității de membru pentru Biroul moldovenesc.
În total, acțiunile respective, au adus BNAA prejudicii de cel puțin 18 milioane de lei, o parte din care organizația speră totuși să le recupereze în instanțele de judecată.

Ce va întreprinde BNAA

Potrivit lui Gaiciuc, în curând va fi convocată adunarea BNAA, unde membrilor le vor fi prezentate deciziile adunării de la Sopot. Există deja o prescripție a CNPF pentru verificarea stării financiare a BNAA. De remarcat că BNAA încă n-a obținut acces la conturile din Moldindconbank.

„Vom mobiliza membrii BNAA pentru ca până la expirarea termenului stabilit să demonstrăm Biroului de la Bruxelles că Biroul moldovenesc este apt să repare situația dificilă în care s-a pomenit. Trebuie să demonstrăm că suntem stabili financiar și putem mai departe gestiona procesul de emitere a Cărții verzi”, spune Președintele consiliului Biroului.
Potrivit lui, în prezent CNPF oferă licențe privind activitatea pe piața Cărții verzi și în funcție de rezultatele verificărilor, ar putea să nu fie eliberate unele licențelor pentru companiile ce nu-și onorează obligațiunile și îndatoririle ce reies din calitatea de emitent al Cărții Verzi.

ASITO- veriga slabă de pe piață

O candidatură posibilă pentru retragerea dreptului de a emite cartea Verde este compania ASITO, care, pe lângă faptul că nu-și onorează obligațiunile privind despăgubirile, potrivit unor informații de pe piață, ar acumula și prime prea mici în raport cu numărul asiguraților. Lucrul acesta se întâmplă din cauza că societatea, pentru a obține o cotă mai mare de piață, oferă brokerilor de asigurări comisioane excesive, care ajung, în unele cazuri, potrivit unor observatori ai pieței, chiar până la 50% din costul poliței.

Conform legislației, comisionul poate fi de cel mult 15%. Drept urmare, în contul companiei ajung mijloace insuficiente pentru a satisface în caz de necesitate, despăgubirea pe cazurile de accidente. Mai mult ca atât, compania, cândva lider detașat al pieței asigurărilor este într-o situație extrem de dificilă din cauza unor asigurări de viață negândite, făcute încă în anii 1990 și care implică cheltuieli financiare enorme, cărora nu le poate face față.

Cu acest pericol ce planează asupra pieței asigurărilor BNAA trebuie până la finele lunii septembrie să convingă Biroul European al Cărții Verzi că asigurătorii moldoveni și-au făcut temele și au capacitatea să emită în continuare Cartea Verde. De altfel, decizia adunării din 28 mai privind soarta de mai departe a BNAA nu sună deloc bine pentru țara noastră. Formularea oficială este: „Se sistează din 1 octombrie dreptul Republicii Moldova de a emite cartea Verde în cazul, dacă nu vor fi depășite neregulile în activitatea BNAA”.

Un nou atac la BNAA

Că problemele din acest sector nu au fost eliminate denotă și reacția premierului Chiril Gaburici, care a avertizat luni, 8 iunie că se planifică o altă operațiune de scurgere a banilor din sistemul financiar al Republicii Moldova, iar Biroul Național al Asigurărilor Auto va fi instrumentul de acțiune al grupurilor de interese.
„La ședința de vinerea trecută (5 iunie n.r.) a Comitetului pentru Stabilitate Financiară am înțeles că lucrurile stau prost. Mă refer la întregul sistem bancar, nu doar la cele trei bănci. BNM este prima care trebuia să oprească aceste ilegalități. De asemenea, BNAA trebuia să oprească fărădelegile din sectorul asigurărilor. Se încearcă preluarea acestui birou de varii instituții și persoane. Oamenii din aceste comisii (CNPF n.r.) nu doresc binele țării, dar scurgerea altor milioane din sistem”, a adăugat Gaburici, refuzând însă să ofere mai multe detalii.

În același timp conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare, căreia premierul i-a solicitat demisia in corpore, a declarat că nu are ce să-și reproșeze în felul cum a administrat situația de pe piața asigurărilor în ultimii ani. Totodată, președintele interimar al CNPF, Iurie Filip nu cunoaște la ce s-a referit premierul, când a anunțat despre o posibilă preluare a Biroului, menționând că în prezent CNPF conlucrează cu actuala conducere a BNAA pentru a soluționa problemele generate de fosta conducere a acestuia.

Citiți și: Război pe piața asigurărilor auto de Carte Verde

Citiți și: Control inopinant la Asito. Compania este suspectată că a încălcat legea

* * *

"Acest material a fost realizat în cadrul proiectului "Jurnalismul business de investigație pentru transparență și integrarea europeană a Moldovei”, implementat de Business News Service (Mold-Street.com) cu suportul fundației americane National Endowment for Democracy (NED). Opiniile exprimate în cadrul articolului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția NED sau a Guvernului SUA.”



Oportunitati