Arest la domiciliu pentru unul dintre cei mai bogați afaceriști din Moldova

shadow
Miercuri, 06.05.2015 13:34   3750
Omul de afaceri Ilan Shor va sta în arest la domiciliu 30 de zile. Decizia a fost înaintată de către procurorii anticorupție Judecătoriei Buiucani.

Omul de afaceri, Ilan Shor, președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, a primit un mandat de arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Anunțul a făcut de către șeful Direcției urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu.

O măsură preventivă

„Aceasta este o măsură preventivă, care a fost necesară. Se prevede anumite restricții, iar asta înseamnă că omul de afaceri Ilan Shor nu poate părăsi locul de domiciliu, este restricționat în comunicarea cu anumite persoane, este obligat să răspundă la apelurile de control ofițerilor CNA, iar orice încălcare presupune posibilitatea schimbării acestei măsuri preventive”, a precizat Zumbreanu.

Adriana Bețișor, procurorul care instrumentează cazul, a precizat că Ilan Shor este acuzat de gestionarea frauduloasă, abuz de serviciu soldat cu urmări grave, în perioada cât s-a aflat în fruntea Consiliului de Administrație al Băncii de Economii.

Procurorul a negat că informațiile precum că decizia de punere sub arest ar avea vreo legătură cu rapotul Kroll. "Acuzațiile vin ca urmare a acțiunilor comise în dosarul Băncii de Economii și nu au legătură cu raportul Kroll", a spus procurorul Adriana Bețișor.

Totodată Bețioșor a precizat că în cazul Băncii de Economii și Băncii Sociale mai sunt și alte persoane anchetate, dar informația nu poate fi făcută publică pentru că ar prrejudicia mersul anchetei

Ilan Shor este numele care apare cel mai des în raportul companiei americane Kroll făcut public luni seara.

Advertisement

Astfel, numele omului de afaceri și a grupului său de firme este menționat ca principal beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate la cele trei bănci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Kroll: Unde au dispărut banii de la cele trei băncii

Pe 6 mai, a expirat termenul în care Ilan Shor mai putea fi recunoscut în calitate de bănuit în dosarele privind furtul de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Omul de afaceri Ilan Shor consideră că măsura arestului, solicitată de anchetatori, este una abuzivă, întrucât a colaborat deschis cu organele de anchetă și a oferit toate declarațiile necesare, se menționează într-un comunicat de presă al companiei pe care acesta o deține.

Totodată, milionarul declară că „este gata să probeze cu declarații și documente că învinuirile aduse nu sunt fondate”. „Totodată, voi sprijini organele de anchetă în stabilirea adevărului despre cauzele care au condus Banca de Economii la situația dificilă în care am preluat-o”, a declarat Ilan Shor.

Omul de afaceri a făcut apel la opinia publica să nu opereze cu supoziții și informații false in acest caz. „Voi încerca, prin intermediul avocaților și al purtătorului de cuvânt, să mențin o comunicare transparentă cu societatea pe această temă”.

Cine este Ilan Shor

Ilan Shor are 28 de ani și a fost cunoscut până în anul 2011 ca proprietar al celei mai mari rețele de magazine duty free din Moldova, Dufremol, a echipei de fotbal Milsami, a unui hotel și a unei companii de asigurării. În ultimii doi ani afacerile sale s-au extins în progresie geometrică, el ajungând să controleze neoficial trei bănci (BEM, Unibank și Banca Socială) pe baza cărora vroia să creeze cel mai mare holding bancar din Moldova.

„Între BEM și alte două bănci mijlocii nu există nicio afiliere. La fel nici între acționarii acestor instituții“, a declarat în vara anului 2014 omul de afaceri. Anul trecut Ilan Shor a ajuns președinte și al Consiliului de Administrație al Aerportului Internațional Chișinău.

În afară de acestea, Ilan Shor mai deține firma Moldklassika International, hotelul Klassik, o serie imobile, afaceri în Rusia și Kârgâzstan. O mare parte din avere a fost moștenită de la tatăl său, Miron Shor. Ilan Shor a fost ales la finele lunii aprilie președinte al Consiliului Băncii de Economii din partea companiei VEB Kapital (structură afiliată gigantului rus Vneshekonombank), care a cumpărat 24,9% din acțiunile instituției.



Oportunitati