Horticultorul american Lynn Long: Excelați pentru a putea accesa orice piață de desfacere a fructelor

shadow
Luni, 06.04.2015 15:22   2529
Pentru a supraviețui, fermierii moldoveni trebuie să se afirme pe piețe care nu fac uz de embargo, susține profesorul american Lynn Long, un guru internațional în producerea cireșelor.

Lynn Long este profesor și consultant în producerea cireșelor din SUA. El și-a luat masteratul în patologia plantelor de la Universitatea de Stat din Washington și predă în prezent la Universitatea de Stat din Oregon, fiind specializat în horticultura de extensiune pe fructe sâmburoase. În timpul carierei sale de peste 40 de ani, Dl Long a acceptat diverse misiuni de instruire și consultare a fermierilor în Liban, Kîrgîzstan, Turcia, Chile, Moldova. El a participat, de asemenea, în programe de învățare la distanța pentru producătorii din Argentina, Africa de Sud, Australia, Mexic, Spania, Olanda și unele țări balcanice. Dl Long este autorul a numeroase publicații științifice și manuale privind producerea cireșelor. În anul 2014, numele lui a apărut pe coperta cărții “Producerea cireșelor” pentru fermierii moldoveni, pe care a scris-o în colaborare cu soția sa și doi specialiști în producerea fructelor din Republica Moldova.

Mold-Street.com: Dl Long, sunteți un vizitator frecvent în Republica Moldova, unde oferiți asistență fermierilor locali. Ce fel de asistență oferiți?

Lynn Long: Eu am vizitat Moldova cu cinci ocazii diferite în ultimii cinci ani. Inițial, am primit două invitații de la proiectul CNFA, care făcea parte din programul USAID ”Farmer to Farmer”. În ultimii trei ani am venit aici la invitația companiei DAI, care implementează proiectul ACED. Scopul principal de aflare aici este de a susține eforturile agricultorilor locali de restabilire a producerii de cireșe în Moldova. În toți acești ani eu am organizat și moderat numeroase seminare, am participat la multe vizite în câmp. De obicei, merg în livezile beneficiarilor și le ajut să deprindă cele mai bune practici de administrare a plantațiilor, să ia decizii corecte în privința tăierii, fertilizării, irigării, și multe alte decizii de management importante.

Mold-Street.com: În livezile din Moldova sunt desfășurate lucrări de întreținere a pomilor și infrastructurii plantațiilor, iar de rezultatul acestor lucrări va depinde și calitatea recoltei. Din punctul Dvoastră de vedere, cireșele moldovenești sunt bune pentru comercializarea pe piețe externe? Care piețe ar fi de perspectivă pentru producătorii de cireșe din Moldova?

Lynn Long: Unul dintre scopurile pentru care eu vin în Moldova este de a-i ajuta pe fermierii locali să producă fructe de o calitate ce le-ar permite să exporte cireșele pe piețele Europei Occidentale, Orientului Mijlociu sau chiar Rusia, dacă doresc. Pentru a supraviețui, fermierii moldoveni trebuie să se afirme pe piețe care nu fac uz de embargo. Informațiile prezentate la seminare, în timpul vizitelor în câmp și în manualul menționat formează un set de recomandări științifice, care vor permite să obțină fructele necesare, cu condiția că aceste cunoștințe sunt aplicate în practică cu mare atenție, de la etapa de plantare până la recoltare și managementul post-recoltare.

Producerea cireșelor de o calitate potrivită pentru export este posibilă, iar producătorii nu trebuie să uite că acesta este scopul.

Advertisement

În timpul vizitei mele aici în anul curent am observat la o parte dintre fermieri tendința de a evita tăierile în pomi, pe motiv că ele reduc volumul recoltei. Însă anume refuzul de a efectua aceste tăieri reprezintă o garanție că fructele minuscule nu vor fi exportate nicăieri. Mintea multora este blocată încă atunci când sunt demonstrate noi tehnici de lucru în livezi. Ceea ce producătorii de cireșe trebuie să rețină este faptul că banii vin din recolte moderate cu fructe de calitate, și nu din cantități mari cu fructe mici. Piețele internaționale, în special cele din Occident, solicită calitate. Fără aceasta, cererea pentru cireșele moldovenești va rămâne limitată.

Un alt domeniu care urmează a fi dezvoltat în continuare este managementul post-recoltare și procesarea fructelor. Prerăcirea imediată a cireșelor după recoltare și păstrarea la rece în toată perioada până la piață este esențială pentru a asigura produsului finit o valabilitate de durată pe raft. Fără respectarea acestor condiții, cireșele vom ajunge pe raft într-o stare proastă, iar prețul plătit de cumpărător va direct proporțional cu starea fructului și producătorul riscă să piardă piața. Concurenții Moldovei, de exemplu Turcia, au înțeles acest lucru foarte bine și produc cireșe de calitate pentru exportul către Europa Occidentală și Rusia. Pentru a sparge gheața în calea exporturilor, moldovenii trebuie să ofere produse de o calitate similară sau mai bună. Ei pot face acest lucru datorită varietății de soiuri crescute în prezent în Moldova. Turcia oferă un singur soi. Totodată, Moldova ar putea prelungi sezonul și livra cireșe de o calitate mai bună, dacă își vor pregăti temele pentru acasă.

Mold-Street.com: După ce ați participat activ la o serie de activități de instruire pentru producătorii de fructe din Moldova, ați observat vre-un progres în domeniul producerii de cireșe în Moldova, dacă comparați rezultatele primelor vizite și ceea ce vedeți astăzi? Ce s-a schimbat?



Lynn Long:
Da, în acești ani eu am constatat un progres semnificativ și o înțelegere mai bună a științei din spatele producerii fructelor sâmburoase. Producătorii au învățat cum reacționează un pom la diferite tipuri de tăiere și cum urmează a fi efectuate tăierile pentru a obține produse de calitate. Ei au studiat noile soiuri și combinațiile de altoi care oferă cele mai bune rezultate în condițiile Moldovei, am văzut livezi unde au fost utilizate astfel de combinații. În ultimii cinci ani, au fost plantate noi livezi, mari și mici. Există o succesiune lungă de decizii pe care trebuie să le ia producătorii de cireșe, însă majoritatea lor sunt puși pe calea ce duce spre succes.

Mold-Street.com: În anul trecut, Dvoastră și un grup de specialiști moldoveni ați elaborat împreună un manual pentru producătorii de cireșe. Vă rugăm să ne spuneți de ce a fost necesar acest lucru și cum această carte îi va ajuta pe fermieri.

Lynn Long: În perioadele scurte cât mă aflu în fiecare an în Moldova, eu efectiv nu dispun de timp suficient pentru a relata producătorilor despre tot ce este necesar ca ei să cunoască. Chiar și la seminare nu reușim să vorbim despre toate aspectele incluse în planul de discuție; de cele mai deseori abordăm subiectele la general, fără însă a ne opri la detalii. Această carte oferă fermierilor informații detaliate cu care se pot familiariza participanții la seminare sau vizite în câmp. Totodată, cartea reprezintă o înregistrare permanentă a informației în formă scrisă, care poate fi înregistrată la orice etapă de luare a deciziilor – înființarea livezii, dezvoltarea sau recoltarea fructelor.

Mold-Street.com: Care sunt avantajele fermierilor moldoveni și care sunt constrângerile pe care atât producătorii, cât și guvernul țării urmează să le soluționeze?

Lynn Long: Moldova are un sol excelent și o tradiție îndelungată în domeniul producerii fructelor. Fermierii moldoveni par a fi deciși, de asemenea, să se stabilească pe piețe noi și să preia inițiativa, dacă vor exista oportunități ce le vor permite acest lucru.

Un dezavantaj pe care aș vrea să-l scot din umbră este idea auzită cu câteva ocazii precum că Moldova nu are nevoie să producă fructe de calitate bună sau să-și bată capul de infrastructura post-recoltare, deoarece întotdeauna va exista posibilitatea de a vinde în Rusia. Această convingere este greșită. În loc să mizeze pe posibilități limitate, producătorii ar trebui să exceleze în orice fac, astfel încât să poată accede pe orice piață și să câștige o reputație internațională de cultivatori ai celor mai bune fructe.

Mold-Street.com: Serviciile Dvoastră în domeniul producerii cireșelor sunt întrebate și în alte părți ale lumii? Despre care alte experiențe ne puteți povesti?

Lynn Long: În ultimele 12 luni eu am călătorit în Chile, de două ori, în Australia, Uzbekistan, și alte țări. Am fost întotdeauna fascinat de dorința agricultorilor din aceste zone de a-și îmbunătăți productivitatea și de a obține produse de cea mai bună calitate posibilă. Producătorii din Chile exportă cantități mari de fructe în China și sunt remunerați pentru efortul depus de prețuri bune. Mulți dintre ei călătoresc în China doar pentru a vedea în ce stare ajung fructele livrate, pentru a-și îmbunătăți abilitățile de producere și transportare a produselor. În Australia, am fost invitat să ajut fermierii să îmbunătățească calitatea cireșelor, pentru a putea face exporturi. Doleanțele lor față de calitate sunt ferm legate de așteptările pentru acceptarea pe piața globală.

În Uzbekistan sunt în prezent plantate multe hectare de livezi de cireș. Viitoarele recolte ar putea concura lejer cu produsele moldovenești, așa că moldovenii au un motiv în plus să producă fructe de cea mai bună calitate posibilă.



Oportunitati