De ce gazul rusesc livrat Moldovei s-a scumpit cu circa 14%

shadow
Miercuri, 11.02.2015 07:33   1806
În trimestrul I al acestui an, Republica Moldova achită cu circa 20% mai puțin pentru gazele naturale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Calculat în lei prețul de import s-a majorat însă cu 14%

Deprecierea leului mai face o jertfă. E vorba de gazul rusesc, care devine tot mai scump. Aceasta chiar dacă ministerul Economiei a anunțat triumfător că gigantul rus Gazprom a redus cu 20% prețul gazului livrat în Moldova, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, dar și față de media pe tot anul 2014.

Astfel în primul trimestru al acestui an, gazul din Rusia costă aproximativ 311 dolari pentru o mie de metri cubi, cu 65 de dolari mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Viceministrul în exercițiu al Economiei, Valeriu Triboi a admis chiar că ar putea exista premize pentru o micșorare a tarifelor și pentru consumatorii casnici. "Noi considerăm că în condițiile unei stabilizări normale a pieței valutare și reducerea prețului la procurarea gazului natural, va permite să discutăm despre aceasta, dacă nu am putea măcar să evităm o majorare a tarifului", a afirmat oficialul.

De ce se scumpește gazul

Reducerea tarifului este însă exclusă. Or, calculat în lei prețul de import s-a majorat.

Advertisement

Astfel dacă un an în urmă pe 11 februarie o mie de metri cubi importați din Rusia costau aproximativ 5.040 lei, apoi în acest an pe 11 februarie cu peste 14% mai mult - 5.788 de lei, chiar și cu ieftinirea de 20% a gazului importat. De vină este deprecierea leului față de dolar. În aceste condiții se poate de vorbit despre o potențială majorare de tarif.

Şi Alexandr Gusev, președintele Moldovagaz susține că nu există premise pentru o ieftinire a gazelor, ci din contra acestea s-ar putea scumpi.

„Avem două tendințe – una pozitivă și una negativă. Cea pozitivă se referă la scăderea prețului petrolului. Asta va duce la scăderea prețului de import pentru gaz, factor care influențează și tariful pentru consumatori. Prețul preliminar negociat este de 330 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar cred că va fi chiar mai mic, iar tendința de scădere se va menține pe tot parcursul anului 2015. Tendința negativă este însă deprecierea leului”, a declarat la finele anului trecut Alexandr Gusev.

Managerul Moldovagaz susținea că astfel reducerea prețului de import "este nivelată de deprecierea leului". De asemenea Alexandr Gusev afirmă că tariful actual nu include inflația din ultimii ani și nici majorarea cuantumului salariului minim garantat stabilit de Guvern.

"Tariful final urmează a fi revizuit. Foarte probabil că noul tarif va fi mai mare decât cel în vigoare. Cu cât însă se va majora depinde de deprecierea leului”, a spus Gusev.

Ultima dată, tariful a fost modificat în 2011, când s-a luat în calcul un curs de 11,9 lei pentru un dolar și un preț mediu de import de 400,5 de dolari, sau de circa 4.770 lei pentru o mie de metri cubi. Astfel costul actual în lei a gazului importat este deja cu peste 20% mai mare, decât cel inclus în tarif.

Sursa: ANRE, BNM, calcule mold-street.com



Oportunitati