Celebra companie Kroll va căuta miliardele dispărute de la cele trei bănci

shadow
Sâmbătă, 31.01.2015 08:02   3199
Banca Națională a Moldovei (BNM) a selectat o companie internațională care va efectua o investigație specială în cele trei bănci aflate sub administrația BNM (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank).

„Banca Națională a selectat o companie internațională pentru o investigație specială în aceste trei bănci. Selecția a fost efectuată din cadrul a patru oferte, de la patru companii internaționale”, a anunțat Dorin Drăguțanu, guvernatorul BNM, în emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Ulterior BNM a anunțat că a fost selectată compania Kroll Associates UK Limited (Kroll), înregistrată în Marea Britanie. La concurs au participat și trei dintre cele mai mari firme internaționale de audit, care fac parte din grupul numit Big Four: Ernst & Young, KPMG și PricewaterhouseCoopers.

Anchete locale și internaționale

Potrivit guvernatorului la prima etapă a investigației, care va dura patru săptămâni, compania va analiza tranzacțiile suspecte din aceste bănci, persoanele implicate și va stabili care au fost fluxurile financiare și unde au fost transferate, după care va veni cu propuneri de elaborare a unei strategii pe termen mai îndelungat, care va permite Republicii Moldova să le recupereze.

„Această companie nu va substitui obligațiile BNM în calitate de regulator în sistemul bancar, nici cele ale organelor de anchetă, care trebuie să stabilească gradul de infracționalitate în acțiunile unor conducători ai acestor bănci.

Advertisement

Dar ea are capacități de expertiză în investigarea tranzacțiilor internaționale”, a specificat șeful băncii centrale

Surse din cadrul Guvernului se arată sigure în faptul că firma Kroll va putea găsi unde au ajuns banii. "Ei pot să identifice până la ultimul leu, unde a ajuns și cine l-a cheltuit. Problema este dacă conducerea țării va dori ca informația să devină publică", a precizat sursa.

Expremierul Ion Sturza spune că cei de la Kroll sunt foarte buni, "dar foarte scumpi".

"Serviciile lor costă multe milioane de dolari. În plus ei aplică un comision de 25-35% din valoarea sumei recuperate", a precizat pentru Mold-street Ion Sturza. Ţinând cont de faptul că se vehiculează o cifră de peste un miliard de dolari, apoi firmei iar reveni circa 300 de milioane de dolari.

Sturza: Dacă banii au ajuns în Rusia, amini!

În același timp Ion Sturza crede că detectivii de la Kroll nu vor putea să caute și în Rusia. "Dacă banii sau dus în Rusia, apoi este Amini cu ei!", a afirmat fostul premier.

Firma Kroll a devenit cunoscută în spațiul postsovietic după ce în anul 1992 a fost angajată de guvernul rus să caute unde au dispărut banii din casa Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), fiind vorba de zeci de miliarde de dolari.

Raportul despre rezultatele activității de investigare nu a fost făcut public, dar firma a fost plătită cu 1,5 milioane de dolari. În același timp au început să moară (prin sinucidere) mai multe persoane care anterior au lucrat în Comitetul central al PCUS, ocupându-se de administrarea banilor și activelor de peste hotare ale partidului comunist.

Citiți și: Noul record negativ al Băncii de Economii: Pierderi de 200 de milioane de lei doar într-o lună

Anterior premierul Iurie Leancă a declarat că cei vinovați de devalizarea celor trei bănci (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială trebuie să fie pedepsiți. „Dacă acum cei vinovați nu vor fi trași la răspundere, mă tem că atunci cetățenii vor pierde cu totul încrederea în elitele politice, capacitatea instituțiilor statului și în viitorul său. Este în interesul tuturor nu doar să accepte această investigație, dar să și-o dorească. Trebuie să investigăm, să recuperăm banii care au fost delapidați și cei care au furat să fie pedepsiți”, a declarat Iurie Leancă la televiziunea publică Moldova 1.

Citiți și: O nouă turnură în scandalul BEM! CSJ susține că trebuie aplicat principiul restitutio in integrum



Oportunitati