Parlamentul milionarilor

shadow
Marţi, 09.12.2014 08:16   4728
Conform declarațiilor de avere depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC), în Legislativul nou-ales avem cel puțin o treime de deputați milionari în lei. Lideri ca și patru ani urmă sunt democratul Vlad Plahotniuc și liberal-democratul Vlad Filat.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în cadrul ședinței de vineri, 5 decembrie, procesul verbal final și raportul cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Potrivit acestora, în viitorul Legislativ vor accede 101 deputați din cadrul a cinci formațiuni politice: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Liberal (PL).

Cine este mai bogat decât Plahotniuc? Pistrinciuc!?

Mold-street.com a analizat cele 101 de declarații de avere mai noi și mai vechi ale nou-aleșilor din Parlamentul Moldovei și a descoperit că aproape o treime sunt milionari. Este adevărat că unii au devenit mai mult din greșeală milionari precum este Vadim Pistrinciuc, vicepreședintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. Astfel în declarația acestuia de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale figurează că în ultimii doi ani a avut un venit de peste 164 milioane de lei, adică de cinci ori mai mult decât milionarul Vlad Plahotniuc.

„E o eroare. În scurt timp va fi corectată”, ne-a promis încă în luna octombrie 2014, Vadim Pistrinciuc. Cu toate acestea pe pagina WEB a Comisiei Electorale Centrale a rămas vechea declarație. Pistrinciuc nu este singurul viitor deputat care a prezentat date eronate. De exemplu, omul de afaceri Iurie Dîrda, locul 12 pe lista Partidului Liberal nu declară că deține două companii, care în ultimii ani au construit mii de apartamente în Chișinău.

Faptul că viitorii deputați au inclus date eronate în declarațiile de avere prezentate la CEC nu este însă motiv pentru sancționarea lor, susține Andrei Volentir, secretarul general al Comisiei. „Noi nu avem nicio treabă cu aceste declarații. Ei au prezentat niște informații, pe care noi le-am publicat pentru a asigura transparența. CEC nu se ocupă de verificarea corectitudinii datelor incluse în declarațiile de avere ale candidaților”, a precizat Andrei Volentir.

Potrivit oficialului, după ce vor accede în parlament, noii deputați vor depune noi declarații de avere și abia atunci Comisia Națională de Integritate va putea verifica corectitudinea datelor și va putea cere și sancționarea legiuitorilor.

La polul opus, cel puțin 10 dintre cei 101 aleși ai moldovenilor se declară săraci-lipiți, unii nici măcar nu au casă în care să locuiască. Dar și aici am putea să asistăm la surprize în declarații

Lideri de partid și de clasament

Locul I: Vlad Plahotniuc (PD)
Cel mai avut dintre deputați și cel mai harnic este omul de afaceri Vlad Plahotniuc, care a adunat în ultimii doi ani venituri de 30,7 milioane de lei, în special sub formă de dividende de la firma Prime Management, dar și venituri salariale. Acesta deține două apartamente și un subsol cu o suprafața de peste 1.340 metri pătrați în centrul capitalei, triplu față de acum patru ani. Prim-vicepreședintele Partidului Democrat mai deține oficial trei automobile de lux marca Mercedes și patru garaje. Neoficial Vlad Plahotniuc însă deține cel puțin patru posturi TV, concentrate în holdingul Global Business Media, câteva posturi de radio, portaluri media, hotele, terenuri etc.

Locul II: Vlad Filat (PLDM)
Liderul liberal-democrat a declarat că în anii 2012-2013 a câștigat circa 301.000 de lei din salariu și 14,5 milioane de lei, în cea mai mare parte fiind dividende la firma din Iași, Kapital Invest. Chiar dacă are o casă de 180 de mp într-o zonă prestigioasă a Capitalei, fostul premier trăiește cu chirie într-un imobil luxos ce aparține milionarului Victor Bostan. Filat mai declară două autoturisme, două garaje și un lot de 1.400 metri pătrați în centrul Chișinăului. Surprinzător dar expremierul nu declara pachetul de acțiuni cel deține la compania imobiliară Kapital Invest Company din Iași, România.

 

Pentru a vedea articolul complet vă rugam sa va înregistrați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Legislația și reglementările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati