Motivul pentru care Banca de Economii a revenit în proprietatea statului

shadow
Luni, 01.12.2014 10:29   1732
Curtea Supremă de Justiție a decis pe 27 noiembrie să anuleze rezultatele Adunării Extraordinare a Acționarilor de la Banca de Economii din 2 august 2013 pentru că au fost încălcate drepturile acționarilor de a-și exprima acordul sau dezacordul privind majorarea de capital.

Pe 29 august 2013 (în decizia CSJ este indicat greșit anul 2012), trei acționari minoritari de la Banca de Economii, Igor Olexici, Sofia Sugac și Igor Calcîi s-au adresat în judecată cerând anularea hotărîrii adunării generale privind emisia suplimentară de acțiuni, anularea hotărârii Consiliului BEM privind aprobarea dării de seamă, anularea hotărârii Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) și a deciziei Camerei Înregistrării de Stat cu privire la întroducerea modificărilor în statutul Băncii.

Era exact în ziua când în urma emisiunii suplimentare închise de acțiuni, cota statului în capitalul BEM s-a diminuat de la 56% la 33,3% plus o acțiune, iar firma Sisteme Informaționale Integrate devenea noul acționar majoritar.

Atât Guvernul cât și Banca Națională și CNPF au susținut atunci în permanență că procedura a fost una legală. "Instituțiile statului au respectat procedura tehnică la înstrăinarea acțiunilor din pachetul majoritar al Băncii de Economii", a declarat Dorin Drăguțanu, guvernatorul BNM în cadrul unei ședințe de Parlament. În schimb, Ministrul Finanțelor Anatol Arapu a declarat că autoritățile au ales "soluția cea mai indicată în cazul Băncii de Economii".

Cererea celor trei acționari a fost pe rând respinsă de judecătoria Centru și Curtea de Apel. În schimb joi, 27 noiembrie 2014 Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție a decis să admită cererea celor trei acționari și să caseze deciziile celorlalte două instanțe.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Litigii comerciale  

Advertisement

Oportunitati