Un nou război telefonic între Tiraspol și Chișinău?

shadow
Miercuri, 03.09.2014 09:53   2163
Eliberarea de către ANRCETI a noilor licențe de utilizare a frecvențelor radio din banda de 800 MHz a provocat nemulțumirea administrației separatiste de la Tiraspol, care amenință cu un nou război telefonic.

În lunile iulie-august 2014 Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) a eliberat opt licențe de utilizare a frecvențelor radio din benzile 800, 900 și 1800 MHz (câte trei pentru Orange și Moldcell și două pentru Moldtelecom).

Decizia de eliberare a două licențe de utilizare a frecvențelor radio din banda de 800 MHz pentru Orange și Moldcell, care au achitat câte 10 milioane de euro pentru ele, a provocat însă nemulțumirea administrației de la Tiraspol.

"Acțiunile autorităților moldovenești creează premise pentru un război telefonic, lucru pe care nu ni-l dorim”, a declarat presei liderul separatist Evgheni Șevciuk. Acesta a amintit și de faptul că întreprinderea Interdnestrcom a plătit în anul 2004, în bugetul Republicii Moldova, un milion de dolari pentru două licențe de prestare a serviciilor de telefonie fixă și mobilă.

Advertisement

Decizia ANRCETI din 15 iulie 2004 de eliberare a celor două licențe a fost anulată, dar banii nu iau fost returnați companiei Interdnestrcom.

Interdnestrcom folosește ilegal frecvențele

Conducerea ANRCETI susține că nu există riscul unui război telefonic între Tiraspol și Chișinău, iar compania Interdnestrcom a folosit ilegal timp de circa 10 ani frecvențele de pe banda de 800 MHz fără a achita taxa regulatorie.

"Aceste benzi sunt proprietatea Republicii Moldova și e dreptul suveran al țării noastre de a decide cum sunt utilizate. Totodată analizele arată că ar putea apărea interferențe doar pe circa 10% din teritoriul țării. Este însă o problemă minoră, care de regulă se rezolvă pe calea dialogului între operatorii de telefonie", a precizat Grigore Varanița, directorul ANRCETI.

În același timp Ala Baidauz, șefa Direcției dezvoltare reglementări din cadrul ANRCETI susține că Planul național de numerotare prevede o rezervă de numere și pentru regiunea transnistreană. "De exemplu Interdnestrcom folosește acum fără acordul legal al ANRCETI numerele ce încep cu 76 și 77 pentru servicii de telefonie mobilă, care erau în rezerva planului de numerotare", a precizat Ala Baidauz.

Anterior viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov a declarat că de un nou război telefonic nu este interesat nici Chișinăul, nici Tiraspolul. "Emitem licențe în baza standardelor internaționale, în conformitate cu organizațiile internaționale pentru dezvoltarea comunicațiilor, și nicidecum cu scopul de a crea piedici Transnistriei", a dat asigurări Carpov.



Oportunitati