De la 1 ianuarie prețul gazelor pentru Moldova a crescut cu 200 de dolari. Riscul unei noi crize

shadow
Miercuri, 05.01.2022 10:44   19231
Situația din sistemul energetic al Republicii Moldova rămâne în continuare una critică și de vină este în special creșterea continuă a prețurilor la gaze, dar și presiunea din partea enclavei secesioniste. Asta rezultă din prima ședință din acest an a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată în regim de urgența de președinta țării.

Update: 10 ianuarie 2022. În urma unor date precizate de la Moldovagaz rezultă că prețul de import al metanului în luna decembrie 2021 a fost de aproximativ 460 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar de la 1 ianuarie 2022 a ajuns la 647 de dolari.

Maia Sandu astfel a reacționat la majorarea cu 200 de dolari, pentru o mie de metri cubi, a prețului gazelor importate de la Gazprom cu începere din 1 ianuarie 2022, pe fundalul creșterii cotațiilor la resursele energetice în Europa. Ca să avem un tablou complet, menționăm că, practic simultan, republica nistreană nerecunoscută  care nu achită nici un cent pentru consum  a cerut livrări suplimentare de gaze pentru necesitățile proprii.

Prețul gazelor a crescut cu încă 200 de dolari

Informația oficială de la această ședință este una seacă, fără cifre și date concrete.

„Membrii CSS au audiat informația despre nivelul plăților efectuate până în prezent pentru consumul de gaze naturale, despre evoluția pentru anul 2022 a prețurilor la gazele naturale importate, despre perspectivele pentru luna ianuarie și soluțiile de depășire a unei potențiale crize. CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori”, se menționează în comunicatul președinției.

Datele culese de Mold-Street.com arată că nu este exclusă repetarea unor situații de criză, precum cele din octombrie și noiembrie 2021.

Astfel, de la 1 ianuarie 2022, Republica Moldova achită Gazpromului un preț cu circa 200 de dolari mai mare pentru o mie de metri cubi de gaze.

„Conform prognozei valorii prețului de bază, prezentată de Gazprom în luna decembrie 2021, prognoza prețului de achiziție a gazelor naturale în Republica Moldova pentru luna ianuarie 2022 constituie 647 dolari SUA/1000 m3”, se spune într-un răspuns oferit pentru Mold-Street.com de administrația întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz.

Totodată, în scrisoare se menționează că „Gazprom până la moment nu a prezentat Moldovagaz prețul de bază al gazelor naturale pentru anul 2022, în temeiul căruia se calculează prețul lunar, inclusiv din luna ianuarie 2022”.

„Prețul de bază, care constituie prețul mediu de livrare a gazelor naturale de către Gazprom în țările Europei de vest în ultimele 9 luni ale anului, se prezintă conform contractului până la finele lunii ianuarie”, precizează Moldovagaz.

Amintim că potrivit lui Octavian Calmîc, director al ANRE, în luna decembrie 2021 prețul mediu de import al gazelor în Republica Moldova a fost de circa 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar datele Moldovagaz arată un preț de aproape 460 de dolari.

Cine va plăti diferența de preț

În condițiile în care în tariful actual este inclus un cost mediu de import de 430 de dolari pentru o mie de metri cubi, apoi prețul mediu de import este deja cu 50% mai mare.

Advertisement

În plus, prețul mediu de import este mai mare cu circa 3.000 de lei pentru o mie de metri cubi, decât tariful mediu pentru gaze luat în calcul de ANRE.

Altfel spus, chiar dacă toți consumatorii achită integral consumul, mai rămâne o diferență semnificativă, pe care cineva ar trebui să o acopere. La un consum de circa 200 milioane metri cubi de gaze pentru luna ianuarie, se formează o diferență de circa 40 milioane de dolari.

Din comunicatul președinției rezultă că Guvernul va trebui să caute o soluție. Or, o eventuală neplată integrală a livrărilor de metan poate atrage noi amenințări din partea Gazprom privind reducerea sau sistarea livrărilor de gaze.

O soluție recomandată de specialiști este negocierea cu Gazprom în privința achitării eșalonate a importului de gaze. Negocierile ar urma să fie inițiate de Moldovagaz, dar nu este exclusă implicarea Guvernului.

Şantajul de la Tiraspol

Iar Gazprom și Moscova ne țin într-o stare de permanentă amenințare. Dacă nu cu chestiunea gazelor, atunci cu cea a energiei electrice.

De exemplu, la finele lunii decembrie 2021, întreprinderea de stat Moldelectrica a comunicat Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) despre apariția unor eventuale riscuri „și posibile limitări în asigurarea fiabilă cu energie electrică a consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru”.

În cadrul unei ședințe de la finele anului trecut a Grupului operativ de la MIDR, administrația Centralei Termoelectrice Moldovenești (Moldgres, sau centrala de la Cuciurgan) a anunțat că are nevoie de un volum suplimentar de 10 milioane metri cubi de gaze, pentru a putea produce cantitatea totală de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al râului Nistru.

Moldovagaz susține, însă, că nu are relații contractuale directe cu Moldgres, respectiv nu a avut solicitări de la aceasta pentru a majora volumele pentru luna decembrie 2021.

„Pentru stânga Nistrului gazele naturale sunt livrate de Moldovagaz către Tiraspoltransgaz, care la rândul său furnizează gaze consumatorilor din regiunea Transnistreană. În baza solicitării Tiraspoltransgaz de a majora volume de gaze contractate pentru luna decembrie 2021, Moldovagaz s-a adresat cu solicitarea respectivă către Gazprom, care nu a fost satisfăcută”, se arată în răspunsul de la Moldovagaz.

Cei de la Moldgres explică situația creată prin retragerea, de la începutul lunii decembrie 2021, de pe piață a SRL Furnizare Energie, care contracta anterior energie electrică din Ucraina.

Dar această firmă deja din septembrie a redus semnificativ volumele de energie importate din Ucraina. Datele Moldelectrica arată că dacă în august 2021 din Ucraina au fost importate circa 40 milioane kWh, apoi în septembrie  doar 4,63 milioane kWh, adică de 9 ori mai puțin.

În octombrie, volumele importate din Ucraina au coborât la mai puțin de trei milioane kWh, iar în noiembrie au fost de doar 755.000 kWh. Astfel, Furnizare Energie în septembrie-noiembrie tot de la Moldgres cumpăra practic toată energia, pe care o furniza consumatorilor săi.

Specialiștii de pe piață susțin că Moldgres se folosește de moment pentru a obține de la Chișinău garanții pentru un nou contract de un an de zile de furnizare a energiei electrice cu eliminarea concurenților din Ucraina.

Noul an cu noi deficite și riscuri

În ianuarie 2022 situația respectivă se menține. De exemplu, Moldovagaz a solicitat de la Gazprom realocarea în luna ianuarie 2022 a circa 17 milioane metri cubi de gaze contractate pentru raioanele din stânga Nistrului pentru februarie 2022.

Este vorba de un volum necesar pentru funcționarea „fără probleme” a Centralei de la Cuciurgan (Moldgres).

„Până la moment Gazprom n-a oferit niciun răspuns oficial la solicitarea expediată de Moldovagaz. Livrarea gazelor naturale în Republica Moldova începând cu 01.01.2022 se efectuează în baza volumelor contractate”, se arată în răspunsul pentru Mold-Street.com, dat de Moldovagaz.

Cât despre faptul dacă țara va fi asigurată cu necesarul de gaze, Moldovagaz susține că „Gazprom a asigurat rezervarea capacităților de transport de gaze către Republica Moldova în conformitate cu volumele contractate”, fără a specifica volumele.

„Volumele incluse în contract cu Gazprom au fost stabilite în baza solicitărilor consumatorilor noncasnici din Republica Moldova și statisticelor de consum ale consumatorilor casnici din perioadele precedente”, mai explică Moldovagaz.

Aici, precizăm că întrebări similare am expediat și la Ministerul Infrastructurii, iar răspunsul lor a fost că Moldovagaz este singura întreprindere competentă să ne dea informații la acest subiect.

Ce trebuie de făcut

În concluzie, putem spune că este evident că sunt necesare noi măsuri pentru a reduce impactul majorării prețurilor la gaze. Or, compensarea de la Bugetul de stat a acestor scumpiri va lipsi de bani alte domenii importante, care necesită alocații.

Un pas important este diversificarea aprovizionării cu gaze, ca să nu depindem 100% de livrările de la Gazprom și, treptat, să obținem o diversificare de cel puțin 30%. De exemplu, să fie inițiate negocieri cu Azerbaidjanul, pentru volumele pe care Gazprom refuză chiar acum să le ofere.

Printre pașii recomandați de specialiști este și reducerea pierderilor de energie. Or, la ora actuală, costurile de încălzire a unui metru pătrat de spațiu locativ în Moldova sunt de două ori mai mari ca în UE. Astfel, este necesară transpunerea Directivelor UE privind eficiența energetică și instituirea unui program de renovare termică a clădirilor.

***
Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati