Regii grânelor și oleaginoaselor din Moldova (1)

shadow
Marţi, 15.09.2020 08:22   3059
Pandemia de coronavirus și seceta din acest an au creat o stare de nesiguranță în lume și în țară în privința asigurării cu produse agroalimentare. Accentul se pune în special pe grâne, recolta fiind de două ori mai mică decât în 2019. Aceasta a lovit atât în veniturile producătorilor, cât și în exporturile țării. Mold-street prezintă cine sunt principalii jucători de pe piață.

Autoritățile dau asigurări în continuare că securitatea alimentară a țării nu este în pericol, indiferent de recoltele slabe de cereale, afectate de seceta din acest an. Premierul Ion Chicu susține că, potrivit datelor preliminare prezentate de Ministerul Agriculturii, consumul intern va fi acoperit din roada strânsă de pe câmpuri de agricultori.

Recoltă de 2 ori mai mică ca în 2019

Astfel, în acest an agricultorii au recoltat 630.000 de tone de grâu (de circa două ori mai puțin ca în 2019), în condițiile în care necesarul pe piața internă ar fi de 350.000 de tone.

Citiți și:

Cine a scos grânele din țară pe timp de pandemie

”În jur de 300 de mii de tone este potențial de export. Nu stă problema în momentul actual de lipsă de grâu pentru alimentarea țării”, a declarat premierul.

În cazul recoltei de porumb, statisticile preliminare arată că în hambarele fermierilor noștri vor fi minimum 800.000 de tone, iar pe piața internă este nevoie anual de 700.000 de tone. ”Și aici necesitățile interne pot fi acoperite cu recolta anului acesta”, a precizat Ion Chicu.

Se mai estimează că fermierii moldoveni vor strânge în acest an doar 400.000 de tone de semințe de floarea-soarelui. Astfel, recolta de porumb și floarea soarelui va fi de două ori și ceva mai mică decât în 2019. 

Cifrele finale privind recolta din acest an vor fi făcute publice însă mai târziu, dar este evident că sectorul agroalimentar a fost grav afectat în acest an, iar veniturile agricultorilor au scăzut dramatic. 

Aceasta are și va avea un impact major și asupra exporturilor. Mai ales dacă comparăm cu anul trecut, când recolta a fost destul de bogată.

Câte cereale am recoltat în 2019

Principala cereală din Moldova este porumbul, recolta din 2019 constituind peste 2,11 milioane tone, acesta fiind una record pentru țară. În același timp recolta de grâu a constituit 1,15 milioane tone, ce se înscrie în media anuală din ultimii 10 ani.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile   Piața funciară  

Advertisement

Oportunitati