Unul dintre cele mai celebre paradisuri fiscale va fi pus pe lista neagră a UE

shadow
Vineri, 14.02.2020 07:00   3218
Insulele Cayman, un teritoriu britanic de peste mări, urmează să fie înscris pe o listă neagră a UE de paradisuri fiscale, la mai puțin de două săptămâni de la Brexit. Cel mai cunoscut investitor în Moldova din acest paradis este compania Frontera, care a promis locuri de muncă și extragerea de gaze și petrol.

Lista neagră a UE este o încercare de a reduce anual estimările de 506 miliarde de lire sterline pierdute prin evitarea plății de taxe, dar statele membre nu sunt „examinate” în procesul de elaborare a listei negre, scrie The Guradian.

Marea Britanie și teritoriile sale, cel mai mare paradis fiscal?

Teritoriile legate de statele membre au evitat, de asemenea, lista neagră, iar Marea Britanie a făcut presiuni puternice pentru a-și proteja teritoriile de peste mări de o asemenea procedură în trecut.

Miercuri, ambasadorii UE au apreciat că insulele din Marea Caraibelor de vest nu cooperează eficient cu Bruxelles-ul pentru transparența financiară.

Insulele Cayman se vor alătura unor state precum Fiji, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Vanuatu și cele trei teritorii americane din Samoa Americană, Guam și Insulele Virgine SUA, pe lista „non-cooperatiste”.

Anul trecut, Marea Britanie și „rețeaua de refugiu fiscal al companiilor” a fost considerată de departe cea mai mare posibilitate de evitare a impozitului pe profit de către organizația Tax Justice Network.

Advertisement

Astfel teritoriile și dependențele britanice alcătuiau patru din cele 10 locuri care au făcut cel mai mult pentru a prolifera evaziunea fiscală corporativă.

Statutul Insulelor Cayman și al Insulelor Virgine Britanice a fost examinat de când a fost plasat de UE pe o „listă gri” în 2018. UE avea preocupări cu privire la regimurile fiscale ale acestor teritorii care au facilitat structuri off-shore care au atras profituri fără o activitate economică reală.

Statele membre ale UE consideră că Insulele Cayman nu a introdus legislația necesară pentru a rezolva problemele identificate de Bruxelles.

Țările din lista neagră se confruntă cu obstacole suplimentare în accesarea fondurilor UE, iar companiile europene trebuie să ia măsuri suplimentare de conformitate dacă fac afaceri cu aceste teritorii.

Decizia va fi văzută ca o lovitură pentru Marea Britanii înainte de negocierile privind viitoarea relație cu blocul comunitar.

Pe de altă parte Miles Dean, șeful taxe internaționale la Andersen Tax UK, a declarat că insulele Cayman au deja legislație pentru a obține informații mult mai bune decât cea din Marea Britanie.

Şi procesul de includere în lista neagră a fost criticat pentru lipsa unor măsuri de impunere și nu s-a ajuns la un acord privind reținerea impozitului pe banii care se duc în aceste paradisuri. Comisia Europeană a declarat anterior că ar fi în sarcina statelor membre, ca ele individual să decidă dacă să impună sancțiuni.

Frontera și mega-investiție au dispărut

Precizăm că cea mai cunoscută "investiție" din Insluele Cayman în Republica Moldova rămâne Frontera Resources International LLC (Frontera), compania offshore selectată trei ani și ceva în urmă de Guvernul Filip pentru explorarea, producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi din sudul țării și care nu a efectuat nicio o activitate în Republica Moldova.

La fel nu a contribuit cu nimic la securitatea energetică a țării, deși atât ministrul Mediului de atunci Valeriu Munteanu, cât și premierul dădeau asigurări în acest sens



Oportunitati